|
Odp: Bramka Voip Linksys PAP2T i tryb Half Duplex
Chyba już wiem co jest nie tak. Wszystkie karty w sieci działają w trybie auto i na 100% działają w trybie 100Mbit, jedynie PAP2T ma port LAN 10Mbit half duplex. Postanowiłem w DD-WRT włączyć WAN jako piąty port switcha i tam podłączyć bramkę, teraz sieć działa jak zawsze, czyli wymiana plików w sieci lokalnej dochodzi do 9-10MB/s. Najbardziej dziwi mnie, że wcześniej gdy sieć lokalna działają w tempie ok. 2 Mbit/s Internet na wszystkich urządzeniach wyciągał 10Mbit czyli 1,2MB/s? Muszę teraz sprawdzić, jak będzie się zachowywał pierwszy ruter w sieci, ovislink z tomato, bo za jakiś czas tam trafi bramka, jeśli będą podobne cyrki, to może lepiej kupić nową bramkę już Cisco? Ta ponoć ma już LAN 100Mbit. Może jednak kupić kolejny ruter i puścić go w sieci przez wifi, a do niego tylko bramkę voip?
O.K. nie wytrzymałem i podłączyłem bramkę pod ovislinka. Siec działa idealnie, niestety mam użyte tam cztery porty LAN plus WAN do modemu ADSL. Wpadłem na pomysł, aby użyć innego rutera ADSL jako switch'a, i rozdzielić jeden port na dwa za jego pomocą. Już wiem, że muszę w nim ostawić adres spoza puli DHCP Ovislinka i powinien ruszyć. Teraz skocze do marketu po kabel LAN i wypróbuje ten config i spróbuję zmieścić do wszystko w skrzynce RTV/SAT/Net w piwnicy, mam nadzieję że wejdzie ta cała wieżyczka, bo ścisk tam niemiłosierny mimo, że jest dość duża jak na domek jednorodzinny 520x400x140mm.
Ostatnio zmieniany przez Ricki : 24.03.2013 o godz. 12:42
|