Screeny preparowałem, to nie są screeny z TV. Ale to dokładnie tak wygląda na wejściu. Jedyna różnica może być w skalowaniu na cały ekran, z tego względu że nie wiem jakich algorytmów i z jakimi parametrami używają poszczególni producenci telewizorów. Ja użyłem Bicubic bo wydawał mi się najbardziej prawdopodobny.
W każdym razie wygląda to nie tylko źle, ale i tragicznie - nie pomoże żaden component, hdmi, kgb i csi zagadki majami.

Nie na skalowanie. Nie pomoże usadowienie czterech liter kilka metrów od ekranu. To po prostu tak wygląda.
Jeśli tego ktoś nie widzi lub jemu nie przeszkadza to śmiało, niechaj inwestuje w HDTV pod takim kątem - i nie mówię tego złośliwie. Ja jestem pedantem i muszę mieć obraz 1:1 bez zniekształceń etc.
- - -
CRT też są z component.
Cytat:
Co do tych screenow to przyglądałem się nim przy powiększeniu, z daleka gdy się patrzy na te mniejsze screeny to wygląda lepiej ale po powiększeniu i wstawieniu obok siebie to identyczne poza tym jednym rozciągniętym, na każdym są duże piksele jakich nie widziałem grając na CRT wiec to nie są czasem wszystkie screeny z HD TV?.
|
Jedyny sens przyglądaniu się tym screenom jest na ekranie gdzie mieści się całe 1920x1080 czyli takim o większej rozdzielczości lub dokładnie takiej gdzie podgląd jest na cały ekran. Inaczej program do podglądu tej grafiki będzie skalował obraz i nic tutaj nie porównasz. No na logikę.
Plik "skalowanie_x4_1080p.jpg" przedstawia jedyny bezstratny sposób na przeskalowanie tak lichej rozdzielczości do 1080p. Jedyny i nikt go nie stosuje. Piksele widać bo nie ma żadnego rozmazywania ekranu i na każdy jeden przypadają 4, a więc zupełnie bezstratnie - obraz jest żyleta. Na CRT też widać, ale w trybie progresywnym, czyli bez przeplotu i mniej bo na CRT piksele są większe i jest mniejszy PPI.