Cytat:
Napisany przez sobrus
Oczywiście że telewizory 4K są, jednak to co napisałeś nijak ma się do sytuacji w której znajduje się teraz Apple. Apple nie musi czekać 3-5 lat, na zabawkach dla nielicznych też da się zarobić grubą kasę (jak na wszystkich dobrach luksusowych). Może wypuścić swój telewizor i swoje filmy.
Teoretycznie, bo jakie ma plany w praktyce nie wiem, jednak może to zrobić niezależnie od sytuacji na rynku, tym bardziej że od dawna są przeciwnikami standardu BD.
|
Co z tego, że Apple sprzeda 1000 takich TV? Oni przestawili się już kompletnie na masówkę. Liczy się zysk. Telewizor z matrycą 4k dobrej jakości sporo kosztuje -
http://www.theverge.com/2013/1/13/38...el-tv-in-korea
$38k!!!
Znając Apple cena będzie w okolicach 50k...
Wybacz ale obecnie wprowadzenie formatu 4k jest wątpliwe. Niech Apple zacznie serwować filmy w lepszej jakości

Tak w ogóle to dziwne. Tak wszyscy zawsze ekscytują się, że apple jest takie niby lepsze jakościowo niż konkurencja i kiedy mogą to o tym piszą.
Dlaczego nie piszą o gorszej jakości filmów w iTunes?
Cytat:
Dodanie kilkudziesięciu filmów 4K "na start" do kolekcji iTunes też według mnie nie stanowi wielkiego problemu, ponieważ rozdzielczość standardowego filmu 35mm to 3-12Mpix (FHD to 2Mpix).
Większość nowszych filmów bez problemu da się wypuścić na 4K, nawet jeżeli nie wszystkie w pełni wykorzystają jego możliwości (tym lepiej dla H264). Nie mówiąc już o filmach IMAX, gdzie 4K będzie za mało.
|
To że takie filmy są kręcone z większą rozdziałką to jedno. Żeby takie filmy pojawiły się na półkach ich koszt produkcji (mastering itpe) musi się zwrócić.
Jeżeli film 4k miałby mieć taką jakość jak 1080 na nośnikach BD, to rozmiar filmu by musiał być w okolicach 200GB. Oczywiście możesz zjechać profil kompresji na niższy, jednak nie o to chodzi.
Kupując film chcesz się nim cieszyć, chcesz widzieć każdy szczegół.
Obecnie powstaje następca AVC. Ma oferować taką samą jakość co AVC przy mniejszym bitrejcie. Dopiero gdy ten kodek się upowszechni to możemy liczyć na pojawienie się na półkach, tak sklepowych jak i wirtualnych filmów w 4k.
W tym okresie powinny też pojawić się dyski holograficzne, które będą następcą BD.
Cytat:
Uniwersalny dysk holograficzny (ang. Holographic Versatile Disc - HVD) ***8211; technologia nośników optycznych nowej generacji, mogąca teoretycznie pomieścić 3,9 TB danych na płycie jednowarstwowej.
|
Dzisiaj nie ma ani nośników fizycznych na materiał 4k, ani rozpowszechnionego dostępu do internetu, który pozwoliłby na odtwarzanie materiału bez buforowania.
Cytat:
Co do H264 to możesz nie wierzyć, ja wiem że mam rację Wszystkie algorytmy kompresji bazujące na DCT czy falkach mają takie właściwości. JPEGa to też dotyczy.
|
Czyli chcesz powiedzieć, że film SD i HD skompresowany przy użyciu tego samego kodeka, będzie miał taką samą jakość przy takim samym rozmiarze?
Powiedzmy mamy film SD i HD o wielkość pliku 700MB. Jakość będzie taka sama? oO