Kupować konsolę 9 latkowi po to aby miał szpan na dzielni mija się z celem. Takie odniosłem wrażenie - tj. ja rozumiem, że coś na ten prezent trzeba kupić i jeśli ma to być konsola to lepiej żeby była przyszłościowa.
Ja uważam, że żadna z tych konsol się nie nadaje.
1. Dziewięciolatek latek nie zrozumie żadnej z gier i i w żadną grać nie będzie umiał.
2. WiiU dopiero wchodzi na rynek i znając Nintendo powypuszczają szybko kolejne wersje (choćby już z preinstalowaną najnowszą wersją chyba, że chcesz ciągnąć 5GB fw (podobno tyle ma)), pozbawione wad wieku dziecięcego.
3. Nie ma dystrybutora gier Nintendo w Polsce, więc ceny są kosmiczne. Pozostaje kupno gier używanych i nowych, ale zagranicą. Na pirackich też nie zagrasz bo konsola jest póki co nie ruszona.
4. PS3 i X360 umrą po kilku latach grania. Są też dosyć delikatne.
5. Informacje na temat CFW znajdziesz w PS3 FAQ. Są jeszcze w miarę aktualne. Jedyne hackowalne modele PS3 to te z fw 3.55, takich już nie ma od dawna lub modele z dowolnym wyższym, ale możliwy downgrade tylko sprzętowy (lutowanie modchipa) i tylko do CECH-25xx włącznie (nie które 25xx mają już met loader v2 i tych się nie da dwg) i takich też już nie ma od dawna w sprzedaży.