Cytat:
Napisany przez Berion
@sobrus
Są też plusy, jak np. współdzielenie zasobów.
|
Chodzi Ci o ten schemat?
Mi się to nie podoba, bo wygląda na to, że do desktopowego Windowsa dołączono całe Windows RT, które jest w zasadzie już innym systemem, opartym tylko na tym samym jądrze. API inne, języki programowania inne. "Aplikacje dla Modern UI" są w istocie aplikacjami na inny system, na ten który biega na tabletach Surface.
No i właśnie sęk w tym, że ludzie Windowsa RT nie chcą. W żadnej postaci. Nie jest kompatybilny z Windows i jest spóźniony jakieś 4 lata w stosunku do konkurencji.
Kafelki go nie ratują, zwłaszcza na desktopie. Zabiegi jak ten z Menu Start które mają zachęcić do pisania aplikacji pod to nie bardzo wychodzą.
Mamy więc dziwną "dwulicowość" nowego systemu. Częściowo jest to Windows jaki wszyscy znamy, częściowo jest to system rodem z tabletu. Z zupełnie nowym API i interfejsem przystosowanym do ekranu dotykowego. Nie jest to niby jeszcze wada, ale nie wiem co podkusiło Microsofta, aby menu start dla starego windowsa działało na Windows RT.
To bez sensu, bo te systemy z tego co wiem pracują częściowo niezależnie.
A są przecież ludzie tacy jak Yossi, którzy nie lubią tabletów i nie wiedzą po co im takie dziwne urządzenie.
I nagle M$ robi im psikusa, że do korzystania z tabletowego systemu RT przymusza ich na desktopie i każe oglądać tabletowe pełnoekranowe słitaśne prognozy pogody.
Na tablecie 10 cali to ujdzie, ale prognoza pogody na 24 calowym monitorze, która przesłania co się robiło, to chyba przesada.
Nie dziwie się, że Yossi delikatnie mówiąc zachwycony nie jest i pisze że Win8 nie jest idealny.
Win64, WinRT, WP8. Jest tu o jednego za dużo