Cytat:
Napisany przez andy
Jeżeli ktoś stwierdza różnice puszczając to na niskiej klasie sprzętu to kłamie. W innym przypadku serio można słyszeć "więcej".
|
Teoretycznie tak, z tego co kiedyś czytałem ilość osób na ziemi, które potrafią odróżnić Vorbis 256kBit od oryginału w ślepym teście szacuje się na kilka sztuk. AAC od Apple jest z tego co wiem troche lepsze od Vorbisa.
Oczywiście teoretycznie lepiej mieć CD, ale w praktyce ... osobiście nigdy na moim domowym sprzęcie nie odróżniłem Vorbisa 128kBit od oryginału (może mam słabe ucho - ok ale MP3@320 bardzo często słyszę od razu).
Nawet jeżeli odróżnimy coś @256, to tylko mając dwa źródła do porównania. Mając tylko AAC nikt się nie kapnie że coś jest nie tak.
Ale znowu zbaczam z tematu, zmierzam do tego, że dla zdecydowaniej większości osób korzystających ze sprzętu Apple, który nie jest i chyba nigdy nie będzie sprzętem stricte audiofilskim, różnica między AAC a PCM jest efektywnie żadna. Jeżeli ktoś ma wzmacniacz o wartości samochodu i kolumny wartości domu, czy w ogóle zależy mu na jak najlepszym dzwięku, to przecież nie wykorzysta smartfona czy komputera jako źródła dzwięku.