|
Dysk 1TB - Blue, Black a może Red?
Witam,
Jak w tytule, przekopałem internety i wciąż mam dylemat. Szukam dysku na system i gry(ssd odpada). Moje priorytety od najważniejszych: Niezawodność-->Wydajność-->Cena-->Pobór prądu-->Hałas-->Temperatury-->Gwarancja
Nie mam sata3 ale kupuję dysk przyszłościowo.
RED - 1 talerz, niby wszędzie polecają jako najlepszy ale 5400rpm?? nie za mało do moich zastosowań? RED:"Bardzo dobre wyniki w testach wielozadaniowości" - jak to się ma do BLUE i Black - "Dobre wyniki w testach" ?
BLUE - mam obecnie 500GB z tej serii(tylko trochę starszy model) nie mam w sumie zastrzeżeń aczkolwiek jak już wymieniać to na coś lepszegoWesoły też 1 talerz.
BLACK - wykonany z lepszych materiałów niż blue(niby) ale czy aby na pewno szybszy? wyczytałem że tylko większy i dłuższa gwarancja a to mi akurat zbędne. No i 2 talerze też nie wpływają raczej pozytywnie na wydajność.
Rozważam też samsunga spinpoint f3 ale ciężko już znaleźć (jak już jest to już z logiem seagate).
No to co radzicie? pozostać przy blue a może warto dopłacać do blacka(proszę o uzasadnienie) a może brać reda i olać system(też uzasadnienie)?
|