No tak, ale można odnieść wrażenie że Android to taki system specjalnej troski.
Jest super, tylko wszyscy wszystko na nim źle robią. Źle go trzymają, źle używają, źle piszą programy, źle kompilują itd tych złych możnaby wyliczać, wspólną ich cechą jest jedynie to że nie mają nic wspólnego z Google, bo Google wszystko robi cacy.
Czy Android jest czymś innym niz reszta systemów? Jakoś nikt nie robi godzinnych wykładów o osiąganiu płynności w WP, iOS, PS3 czy X360 czy W8. Tam po prostu wszystko jest płynne, "bo jest". Ale w Androidzie nieeee... to temat rzeka dla wtajemniczonych piątego stopnia. WTF? Tłumaczenie jakoby Android miał jakieś większe tajemne możliwości jest bez sensu, bo po prostu ich nie ma.
Nawet jego multitasking prymitywny i z góry ograniczony, bo inaczej nawet osiem rdzeni niemiłosiernie by lagowało.
Znamienny też jest fakt, że na Androidzie nawet aplikacja do pierdzenia zdaje się generować w tle jakieś miliony obliczeń podczas gdy bawimy się UI.
To jakaś niebywała złośliwość programistów i cóż oni tam obliczają? Systemowe też lagują. I to oczywiście wina wszystkiego, ale nie Androida.
Dla mnie to wszystko to głupie tłumaczenie, tyle lat nie mogą sobie poradzić z płynnością, więc IMHO coś jest nie tak w projekcie.
Z resztą android jest pełen upierdliwości dla developerów. Np przy zmianie orientacji ekranu cały GUI (ze wszystkimi aktualnymi ustawieniami obiektów) idzie w kosmos. Jeżeli nie zrobiłeś sobie gdzieś backupu to wszystko stracone

. Ciekaw jestem czy to nie właśnie takie omijanie pułapek jest tymi "tajemnymi obliczeniami". Zapisz wszystko co sekundę, bo jak OOM się włączy to masz przewalone
http://stackoverflow.com/questions/5...-rotate-screen
Cytat:
By default, when the screen is rotated your Activity is killed and restarted.
|
Nie no genialne

Ale w androidzie tak jest. Aplikacje są uruchamiane i zabijane, chyba tak dla zabawy, na chwilę. Jeszcze dobrze się aplikacja nie zamknie a system odpala ją od nowa. Nawet podczas pracy, bo dlaczego nie

Dla mnie to system zagadka, ale czemu kulawo działa to akurat raczej jasne.