Cytat:
Właśnie o to chodzi, że dyskusja w ogóle nie ma sensu. Mam w domu z pięć urządzeń na Androidzie ICS i wiem jak to działa (różni producenci i różne SoC).
Nie ukształtuje sobie poglądów oglądając filmy w których smutni panowie uczą jak pisać programy.
W teorii Android może być idealny i z czystego złota, ale do mnie on nie przemawia, bo w praktyce działa tak sobie
|
Myślisz, że miałem w łapkach jeden telefon? Miałem przyjemność mieć Andoroida od 2.3.3 do 4.2.2.
Poglądy kształtuje się przez zapoznanie się z tym jak działa system, jak się pisze aplikacje, oraz jak pewne rzeczy w nich działają. Skoro nawet nie raczysz zobaczyć jak to wszystko wygląda, jak często ludzie popełniają błędy to cóż, faktycznie w takim wypadku dyskusja nie ma sensu.
Cytat:
|
I nie roztrząsam czy to wina systemu, czy producentów, czy programistów. Prawda jest taka, że Android na wszystkim chodzi jakby chciał a nie mógł. Nawet posiadacze high endów narzekają.
|
No właśnie. Nie sprawdzisz co powoduje to, tylo od razu winę zrzucasz na Androida. Dalej piszesz ogólniki. Jak napisze, że posiadacze iPhonów narzekają na niego to co? Wniesie to coś do dyskusji?
Cytat:
Obserwując różne dziwne (i totalnie idiotyczne w punktu widzenia prędkości działania) jego rozwiązania mam pewne podejrzenia dlaczego tak jest.
I nie wiem czemu ma służyć oglądanie takich filmów? Że nagle mi tablet zacznie szybciej chodzić? Ma to mnie pocieszyć czy coś? Ale dobrze, że przynajmniej prezenterom się nie przycina
|
Masz na podstawie własnego widzimisię? Oglądanie takich filmów ma służyć na pogłębianiu wiedzy.
Jak widać u Ciebie wszystko zło to Android. Producenci zamykają system, wina Google. Mała liczba alternatywnych sklepów wina Google, aplikacja Facebooka jest spieprzona od podstaw i chodzi jak by chciała a nie mogła - wina Google.
Cytat:
|
Sporo tego filmu poświęcone jest overdrawowi, który z przyczyn technicznych na iOS prawdopodobnie nie istnieje, więc programiści nie muszą się specjalnie tym przejmować.
|
A twierdzisz tak na podstawie czego?
Jak widać problemy są i na iOS
http://www.cocos2d-iphone.org/forum/topic/40236
http://forum.unity3d.com/threads/668...fillrate-sucks
Overdraw to jeden z kilku "problemów". Wystarczy, że przy animacji wykonasz pewne kroki w innej kolejności niż powinieneś robić, lub sam algorytm-sposób jej wykonania będzie wadliwy, to mimo mocnego GPU będą problemy.
Te filmiki pokazują najczęstsze błędy, oraz prawidłowe sposoby rozwiązywania problemów, tak aby aplikacja była napisana prawidłowo.
Cytat:
|
A czy powiedziałem, że iOS jest bezpieczny? Android jest bezpieczny tylko o tyle, że Twoje dane nie wyciekną "nielegalnie". Natomiast "leganie" leją się strumieniami na lewo i prawo.
|
W przypadku Windowsa wiesz co się zdanymi dzieje?

Jeżeli aplikacja korzysta z internetu to nie masz pojęcia co może przesyłać.
Cytat:
|
Fakt, nie wyciekają dziurami. Leją się bo takie są założenia tego systemu. Nie wiem jak Ciebie, ale mnie to jakoś nie pociesza, że udostępnianie moich danych jest "przewidziane przez design" i nie mam ŻADNEGO narzędzia do kontroli, jedynie nic nie mówiące powiadomienie (bo nietaktem byłoby nazwanie tego systemem uprawnień) przy instalacji programu.
|
To jest system uprawnień -
http://source.android.com/tech/security/index.html
Na Windowsie aplikacja może odczytać np. dane innej aplikacji, zrobić z nią co chce...