Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.05.2013, 08:36   #14
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To może z innej strony. Nie wiem co te filmy mają w rezultacie udowodnić. Skoro je obejrzałeś to zdradź mi tą tajemnicę. Że Android jest cacy tylko programiści go źle trzymają? Przecież aplikacje od Google też nie działają dobrze, więc nikt nie umie go programować? To faktycznie jest łatwy do opanowania

Każdy system da się zamulić, jak się głupio pisze programy, Android nie jest tu żadnym wyjątkiem. Ale powiedz mi dlaczego to jest ważne zwłaszcza na Androidzie? Dlaczego na nim jest tak dużo tych źle napisanych?

Otóż moim zdaniem wcale tak nie jest. Wcale nie jest tak źle z Aplikacjami na Androida. To nie jest tak, że na Androidzie skupiły się wszystkie najgorsze programistyczne nieumiałki i źle piszą soft. Programiści Google to też elita, dostanie się tam graniczy z cudem.

Programy nie mulą ze względu na zły kod, ale ze względu na marne warunki w których muszą pracować.

Przykład z życia (wcale nie taki rzadki):
Samo włączenie połączenia internetowego powoduje odpalenie się dużej ilości programów które czekają na ten event (np mBank). Nawet jeżeli masz 1GB wolnego ramu, to nie ma możliwości aby uniknąć laga, bo odpalenie 10+ programów w tle to spory koszt. Poza tym jest limit 15 aplikacji więc coś trzeba zamknąć. A jeżeli tyle pamięci nie masz? Przecież tylko chciałeś włączyć internet

I nawet najlepiej napisana i zoptymalizowana aplikacja w tym momencie zamuli. Wykład nic tu nie da.

Spójrzmy prawdzie w oczy: Android jest bardzo wymagający. Znacznie bardziej niż Linux na którym bazuje. Działałby DUŻO lepiei, gdyby każda słuchawka miała 2+GB RAM i zarządzanie pamięcią było takie jak w innych systemach. Ale typowa słuchawka ma 512-1GB. Dlatego mamy dziwne ograniczenia multitaskingu, ubijanie procesów, lagi i podłą wydajność. . Szkoda że ograniczenia działają też na hi-endach - ale inaczej pewnie bateria by się poddała.

Podsumowując : mnie jako użytkownika mniej denerwują źle napisane aplikacje niż nieporadność Androida w zarządzaniu zasobami systemowymi.
Wykład jest o radzeniu sobie z tym pierwszym problemem, o drugim nic nie ma.

Co do overdrawu, odsyłam do specyfikacji technicznej procesorów PowerVR, szukać pod hasłami TBDR oraz HSR. Overdraw jest możliwy, jeżeli obiekty są przezroczyste (w zasadzie to nie jest wtedy overdraw tylko alpha blending), ale poza tym nie. To chyba nie jest problem, aby nie używać przezroczystości tak gdzie się jej nie potrzebuje?

btw.
1. Nie jestem fanem iOS, nie twierdze że mi się podoba i nie posiadam urządzeń od Apple. Więc nie pytajcie mnie o iOS.
2. (powtórze jeszcze raz) Pogłębianie wiedzy NIE zmieni faktu, że Android zamula na wszystkim i w zasadzie w każdej aplikacji możliwy jest lag.
3. Moje własne widzimisię jest takie, że m.in nie da się odpalać i zamykać aplikacji w kółko (i robić inne głupie rzeczy których inne systemy nie robią) tak, aby użytkownik tego nie poczuł. Takiego systemu jeszcze nie wymyślono.

Co do bezpieczeństwa pisałem już wiele razy, szkoda strzępić język. Ostatnio mnie naszło żeby w końcu spróbować Swift Key.
A on chce dostęp do SMS, pełen dostęp do internetu, telefonu, pamieci USB...
To może konkruencja Swype? Pozycja, dostęp do GPS, Kontaktów, Pełen dostęp do sieci, Pamieci USB, Bluetooth.
Nie uważam, żeby klawiaturze była potrzebna którakolwiek z wymienionych rzeczy.
Niestety regułą jest niemal, że każda aplikacja prosi o wszystko co tylko się da, więc taka informacja nie jest dla mnie pomocna. Najlepiej po prostu nic nie instalować

Teraz spójrzmy na statystyki. 99% userów zainstaluje swype bez mrugnięcia okiem, bo to w końcu swype. Nic złego. Kazdy to ma. Wysokie oceny na GP itd.
Czy dalej jesteście gotowi zaryzykować stwierdzenie, że dane typowego posiadacza Androida są chociaż trochę bezpieczne?
Sprawdzcie uprawnienia waszych ulubionych programów, możecie się bardzo zdziwić.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.05.2013 o godz. 09:34
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post