Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.05.2013, 13:57   #5
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Matefusz Podgląd Wiadomości
Potrzebna zmywarka do zabudowy 45cm Szersza nie wchodzi (dosłownie) w grę. Co polecacie?
Miałem Boscha (nie pomnę teraz modelu, jak sobie przypomnę, to dopiszę - 45cm z ukrytym panelem chyba ostatni model produkowany bez aqua stop) w poprzednim mieszkaniu, teraz mam Amicę ZIM429.

I z jednej, i z drugiej jestem zadowolony. Oczywiście mają swoje zalety i wady. Cenowo, jak dobrze pamiętam, wychodziło bardzo podobnie, chociaż w Amice to chyba najwyższy model a Bosch był jednym z najtańszych.

Bosch jest cichszy - słychać tylko wodę uderzającą w naczynia.

W Amice słychać też pracę pompy. Ale mam wrażenie, że jest mocniejsza i lepiej domywa zwłaszcza sztućce. Umieszczam je tak samo, koszyczki bardzo podobne i miejsce to samo na ich wstawienie. W Boschu dosyć często jakiś sztuciec był niedomyty - w Amice bardzo sporadycznie.

Amica ma bardzo cichy sygnał zakończenia pracy - Bosch bardzo głośny. I jeden, i drugi mi nie pasuje. Wolałbym coś po środku.

W Amice wygodniej zmienia się poziom górnego kosza - trzeba tylko wcisnąć takie zapadki i opuścić albo podnieść, w Boschu są dwa rzędy kółek i cały kosz trzeba wyciągnąć i wsunąć na innym poziomie.

Obydwie mają opcję połowy wsadu Tak naprawdę użyłem z raz czy dwa, jak demontowałem górny kosz, żeby umyć blachy z piekarnika czy coś innego dużego.

Amica ma dotykowy panel - Bosch mechaniczny.

Amica z Aqua Stop - Bosch bez (ale chyba już nie da się kupić Boscha bez).

Do Amica serwis wzywałem raz. Jak się później (sporo później) okazało przez błędy w instrukcji. Ani partyline, ani serwisant, ani eksperci do których dzwonił nie wiedzieli, co wyświetlający się błąd oznacza. Okazało się, że problem wynikał ze zbyt niskiego ciśnienia wody (co wg instrukcji powinno wywalać inny błąd) co z kolei było spowodowane zasyfieniem sitka w przyłączu. Więc niby serwis i instrukcja do bani co może tłumaczyć, że ten model był wtedy nowością. Ale na plus, że szybko zareagowali.

Jakbym miał wybierać teraz, to chyba wybrałbym Amicę. Bosch IMO nie zasłużył na swoją opinię. Amica jest lepsza i tańsza (przynajmniej w dolnym dla Boscha przedziale cenowym).