Mi też broda urosła. Serio nie chce mi się pisać i wbrew pozorom tak bardzo Androida nie krytykuje. Gdyby w nim poprawić parę rzeczy byłby całkiem spoko.
Z tego co zauważyłem największą bolączką jest to, że on po prostu tragicznie zarządza pamiecią. Tak dziwnych i irytujących rozwiązań nigdzie nie widziałem.
Kwestie CPU i GPU są ok, choć pare poprawek by się zdało. Np ktoś kto dał governora ondemand chyba nie widział procesorów mobilnych.
Ciekaw jestem dlaczego Google od początku nie zrobiło swojego governora. Cięcie kosztów? Lenistwo? Pośpiech? A może po prostu olewka? Przecież to nie jest jakieś wielkie halo.
Na custom romach sytuacja jest lepsza, użytkownicy wzięli sprawy w swoje ręce. Ale na wielu urzadzeniach jesteśmy skazani na standardowy ondemand, czyli "żegnaj baterio bo co prawda procesor ma 10 stanów zasilania ale governor używa tylko 2

". To po co producenci robią 10? Nawet na przestarzałym Windows Mobile używał wszystkich. Taki psikus. Google WHY?
Urzadzenia z małą ilością RAM działają źłe bo cudów nie ma, ciężko tu mieć pretensje. Programiści faktycznie nie optymalizują programów. FB to masakra.
Ale te z dużą powinny działać dobrze - a działają źle bo google postanowiło złamać podstawową zasadę, że w pamięci trzyma się wszystko dopóki jej nie zabraknie. Efektywnie więc udają, że też mają jej mało. Po co? Ponownie pare poprawek i byłoby OK. Te poprawki są, ale tylko w CM i na xda. Niestety. Nie wierze, że Google nie wie. Więc WHY?
Uprawnienia są też prawie dobre. Ale prawie robi różnicę. Jeżeli już dajemy uprawnienia to z sensem, a nie tylko powąchać w formie umowy którą trzeba podpisać (w razie czego wszyscy są chronieni bo użytkownik się zgodził, choć nie wiedział na co?).
No i tak, wychodzi mi na to, że Android to prawie dobry system. Andy używa CM, gdzie wiele rzeczy poprawili. Ja w swoim też sporo poprawiłem (root).
Ale to powinno być zrobione out of the box, a nie żebym musiał poprawiać tak podstawowe rzeczy. Z wersji na wersje jest coraz lepiej. Mam nadzieje że w 5.0 się coś zmieni.