Dyskusja: Google Glass
Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.05.2013, 08:06   #21
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Poruszyliście bardzo ciekawy temat, dlatego z góry przepraszam za długośc mojego posta, ale chciałbym się ustosunkować do różnych punktów widzenia, bo - jak pisał ś.p. Jonasz Kofta - "indyferentny jestem".

Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Jak dla mnie to bezużyteczne, a wręcz niebezpieczne. Dla naszej prywatności. Kogoś w takich okularach nie wpuściłbym nawet na klatkę schodową.
trudno się z tym nie zgodzić. Ja podzielam Twoje zdanie w całości, jednak musisz pamiętać, ze to nie jest produkt "targetowany" (ohydne słowo) do ludzi świadomych ewentualnych zagrożeń, tylko do tych, co nie mogą żyć bez fejsbuka nawet jeden dzień, jeśli nie wpiszą posta "dziś miałem problem ze zrobieniem kupy".
Ludzi wpuszczają "społeczność" internetową nie tylko na schody, ale też do łazienki, sypialni, kostnicy i kibla. Oni przyjmą ten wynalazek z zachwytem.

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Mając okulary na nosie nie musisz sięgać do kieszeni aby przeczytać smsa, sprawdzić jak dojechać do tej księgarni, której szukasz.
Szybko pokaże Ci objazd abyś zdążył na spotkanie.
Już widzę siebie, jak jadę autobusem/tramwajem (uwaga dla japiszonów - to jest taki środek komunikacji miejskiej, gdzie nie prowadzisz samodzielnie pojazdu, którym jedziesz) i gdzie 30 osób gada na głos do swoich okularów jednocześnie - niezły ubaw!

Cytat:
Pamiętam jak zaczęły pojawiać się aparaty w telefonach, ludzie mówili że teraz każdy będzie mógł z ukrycia zrobić zdjęcie - koniec prywatności.
Dzisiaj jakoś nikt z tego powodu nie robi problemów. Oczywiście, że zdarzają się przypadki jak ktoś strzeli fotkę bez zgody osoby która jest fotografowana, jednak to jest margines.
To chyba jednak nie do końca tak. Jednak, robiąc komuś zdjęcie musisz w niego wycelować obiektyw, ustawić parametry (no, chyba. ze używasz ajfona) i trudno jest zrobić zdjęcie bez wiedzy osoby fotografowanej.
Przy pomocy okularków, osoba fotografowana nie ma żadnych szans.

Cytat:
Okulary od Google to ewolucja obecnych technologii, czy wypali okaże się pewnie w ciągu najbliższych 10 lat.
Zdecydowanie tak. Bez wynalazków i technologii Google, świat dzisiejszych technologii byłby o jakieś 10 lat do tyłu.
Czy wypali- myślę, że tak. Ludzie coraz bardziej nie chcą myśleć, coraz bardziej zdają się na coraz łatwiejsze technologie i coraz mniej myślą o skutkach. Chcą mieć szybko, łatwo i tanio. Bardzo szybko zanika pojęcie jakości. Najlepszym przykłądem jest muzyka.
Większość klientów zadowala się byle g****nej jakości plikami oferowanymi przez sklepy internetowe, zamiast kupować płyty "bo one zajmują za dużo miejsca na półce".

Cytat:
Napisany przez Berion Podgląd Wiadomości
Ja tam czytam SMSy, wtedy kiedy mam na to czas i chęci, a nie kiedy przychodzą.
No i te obawy się właśnie spełniły... Po za tym nie podoba mi się, że jakaś amerykańska firma będzie zbierać takie dane. Kto mi zagwarantuje, że np. nie będą mogli sobie strzelić fotki bez mojej wiedzy z okularów i wysłać do los alamos.
Myślę,że wypali choć gorąco będę kibicować porażce tej technologii.

1. Słusznie, słusznie - nie należy dawać się ogłupiać. To ja mam zarządzać swoim czasem, a nie odwrotnie
2. Czasy sa niestetyy takie, że każda firma, któa ma połączenie z siecią będzie NA PEWNO zbierać o Tobie wszelkie dostepne dane. Ostatnio czytalem o pralkach Samsunga, mających dostęp do Internetu. Ciekawe po co - czyżby dla wygody i satysfakcji użytkowników? Bullshit - jedynym celem takiej technologii jest zbieranie danych o użytkownikach, w celu wydajniejszego targetrowania reklam.
I - moim zdaniem - nie ma od tego odwrotu. Nie chcesz być permanentnie śledzony? Odłącz sie do sieci. Tylko - kto dziś odejmie taka decyzję?
Czy wypali? Obawiam się, że tak
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Ja myślę, że się nie przyjmie, już wolę te powiadomienia o smsach/połączeniach na smartzegarkach
Słusznie, słusznie, w ten prosty sposób możesz zaoszczędzić nawet 1/2 sekundy na każdym przychodzącym SMSie.
Zastanawiam się, jak można się do tego stopnia dać ogłupić marketingowcom.

Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
Dochodzimy praktycznie do scenariusza filmów SF,
kiedy to jednostki śledcze mogą podpiąć się gdziekolwiek, kiedykolwiek, do kogokolwiek, wiedząc gdzie jesteś.
To nie jest SF. Czy naprawdę uważasz, ze nie mogą? Z pewnych względów mogę Cię zapewnić, że już dawno mogą!

Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
tylko klasycznie aku za male - ponoc przy nagrywaniu video padaja po 30 minutach
jak na aystenta dnia przystalo, to raczej powinny dzialac przez kilkanascie godzin przy sporym obciazeniu, bo co po funkcjonalnosci, ktorej uzyc nie mozna, bo aku wtedy nie wytrzyma do momentu powrotu do domu
Zgadzam się, jednak nie ma CHYBA w tej chwili technologii, która by pozwalała na używanie takiej zabawki przez kilkanaście godzin bez ładowania.
To jest po prostu za malutkie - kwestia parametrów, No, chyba, ze będzie się do tego nosić w kieszeni baterie o wadze 1/2 kg.

Cytat:
Wiesz, że tak samo mówili o kalkulatorach, telefonach przewodowych, komórkach, smsach, telewizji, internecie.
Nie, popełniasz tu spore nadużycie. Absolutnie nie mówiono tak samo. Podaj prosze konkretne przykłady, gdzie ostrzegano, że talewizja czy telefon przewowody będzie stanowił zagrożenie prywatmności.

Cytat:
Dlaczego mam np. tracić czas na szukanie odpowiedniego miejsca gdzie zrobić zakupy aby było taniej skoro mogę użyć technologii, aby zrobiłą to za mnie?
Ja już dawno wdrożyłem technologię, która robi to za mnie. Nazywa się "Żona".

Cytat:
Sam skupię się na rzeczach które mnie bardziej interesują - np. rower, kodowanie, pójście na ulubiony film, czy sex z dziewczyną.
I każda z tych rzeczy, przy wykorzystaniu najmowych technologii zostanie niezwłocznie zaraportowani do odpowiedniej agencji - wcale nie koniecznie wywiadowczej, ale na pewno bankowej, finansowej, reklamowej, marketingowej i każdej innej, która może Ci coś sprzedać.

Cytat:
Powiedzmy, że chcesz zrobić smaczną kolację dla dwojga. Dostajesz przypomnienie w telefonie, że czas aby sprawdzić jak stoisz z produktami. Telefon łączy się z lodówką, sprawdza co masz, oraz co jest potrzebne do danej potrawy.
Po chwili masz listę produktów które musisz kupić, telefon pyta się czy znaleźć sklepy w drodze powrotnej do domu, które oferują te produkty. Sprawdzi jakie są ceny, porówna, i wyznaczy najbardziej optymalna drogę z pracy do domu uwzględniając sklep, gdzie kupisz je najtaniej. Dodatkowo weźmie pod uwagę korki, zaplanowane spotkania itp.
Jeżeli ktoś na tym zaoszczędzi powiedzmy 1h to dlaczego ma tego nie używać?
Jestem totalnie przerażony Twoim tokiem myślenia. Czy Ty naprawdę planujesz swój dzień z dokładnością do 1 godziny? I naprawdę ta 1 godzina spędzona w kuchni, w towarzystwie ukochanej osoby jest dla Ciebie stratą czasu? Jeśli tak - to rzeczywiście musisz się spieszyć bo 50-tki na pewno nie dożyjesz.
A dlaczego tego nie używać? A choćby dlatego, żeby nie pozwolić przedmiotom rządzić Twoim życiem.

Cytat:
Wiesz znam osoby, które śmieszy używanie kalendarza, czy menadżera zadań. Jednak jak słyszę, że np. czegoś zapomnieli, albo spóźnili się na dane spotkanie bo coś tam to ja zaczynam się śmiać z nich
Jeżeli jestem w pracy i przypomni mi się, że np. mam coś zrobić będąc w domu to dodaje sobie pozycję do zadań. Oczywiście staram się pamiętać o tym, jednak gdy coś mnie mocno zajmie to wyleci mi to z głowy, taka przypominajka jest świetnym narzędziem.
Sam używam na co dzień i bardzo sobie chwalę. W PRACY!! W domu staram się odłączyć od sieci i od uzależniających zabawek. Jeśli ma kupic na obiad kilo ziemniaków, to nie wpisuje tego do telefonu czt tabletu, tylko sobie przyklejam karteczkę na lodówce. Na pewno nie wyczerpie się jej bateria.
To jest tylko kwestia UMIARU albo trzeźwego myślenia.

Cytat:
Czy to sprawia, że przestaję myśleć?
Niestety - tak! Myślenie zamieniasz na bezgraniczne zaufanie do elektronicznej zabawki, która - jeśli się nagle rozładuje - zrujnuje Ci Twój misternie zaplanowany dzień.

Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
Andy, sorry, ale jesteś zakochany w Google jak Maksiu w Apple jak Yossi w MS.
Nie jestem zakochany w żadnej firmie. Kiedyś byłem - w systemie Solaris, jednak jest już martwy.
MS jest dla mnie na dis najlepszym rozwiązaniem. Jeśli dasz mi lepsze - chętnie zmienię.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 27.05.2013 o godz. 08:24
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post