Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.06.2013, 10:32   #689
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Wiesz ja nie jestem Wielkim Wrogiem Androida. Mam w domu i otoczeniu z 8 urządzeń na tym, w tym 6 na ICS i trzy to są tablety. I nawet nie bardzo widze na co mógłbym je zamieniać (WP i iOS jakoś mi nie podchodzą - tym bardziej ze mam Linuksa na kompie). O ich zaletach nie pisze, choć mają dużo. Generalnie fajne urządzenia o dużych możliwościach za niewielką kasę. Lubie mój telefon, jakby ktoś miał wątpliwości

Ale właśnie dlatego, że mam tego tyle to mam okazję się przyjrzeć dokładniej jak to działa. I jak mnie niemal codzień Google zaskakuje na minus wyciekiem prywatnych danych, choć od początku z tym walczę i wyłaczam co sie da to mnie krew zalewa. Wiem że coś wyłączałem - potem widzę że włączone. Raport lokalizacji wyłączam już trzeci raz (!). Pojawił się znikąd domyślnie włączony (przez update programu o którym za chwilę).
Albo chce coś zrobić a tu się nie da bez ich pomocy (backup). Większość "czarnej roboty" robi piękny program "Usługi Google" który instaluje i aktualizuje się bez naszej wiedzy automatycznie i ma full uprawnień oraz własne ustawienia. Jest "ponad prawem". Zablokowanie go wywołuje niestety protesty innych aplikacji (np Youtube, Maps). Dlaczego Google ma program który instaluje się sam i bez (i tak bezużytecznego) monitu o uprawnienia? Backdoor?

Oczywiście trzeba czytać licencję na usługi Google, której skrócona wersja brzmi pewnie jakoś tak: "Tak, szpiegujemy Cie jak tylko się da, legalnie lecz nie zawsze całkiem uczciwie, nie zawsze dostaniesz szanse wyłączenia tego na czas, domyślnie wszystko ON, gromadzimy dane o Tobie - jeżeli Ci to nie pasuje nie korzystaj z naszych usług". Powinni to umieszczać na pudałkach telefonów jak "palenie albo zdrowie" na papierosach.

Czyli to co mówisz - trzeba się od nich (i niestety poniekąd Androida też) trzymać z daleka Najlepiej sobie zainstalować jakiś inny system nie związany z Google, jak np Cyanogenmod + może sklep amazon? Bo nie oszukujmy sie bez sklepu to nawet nie połowa zabawy...
Może właśnie SailFish OS będzie lepszy. Cieszy mnie, że ma wsteczną () kompatybilność z Androidem.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 10.06.2013 o godz. 11:05
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post