W temacie Pioneera :
Pioneer BDR-208DBK
Cytat:
Napisany przez slawekj
Tańsze nośniki od Panasonic'a printable 1-6x cake 
Fortis BD-R ma śr. Jitter powyżej 11% a Panasonic 9%. Wybór jest oczywisty.
Testy tak ale archiwum wyłącznie BD-R Panasonic.
Tragedia Panasonic BR-R DL 1-6x Printable. Przy prędkości 4x żadna z trzech nagrywarek (Pioneer. LG i LiteOn) nie wypaliły poprawnie... olbrzymie błędy przy przejściu na drugą warstwę. Przy 2x jest lepiej ale bez porównania w stosunku do Panasonic'a BD-R DL lub Sony 2x.
Czyli tak naprawdę obecnie brak dobrych płytek BD-R DL. 
|
i właśnie o tym pisałem w tym wątku o Liteonie .
I o tym problemie.
Nim się kapnąłem że nagrywanie na płytach BD DL większych niż x2 nie daje pozytywnych rezultatów jeżeli chodzi o odtwarzanie na stacjonarnych odtwarzaczach to w plecy miałem już na kilka takich wypalarek.
Z nagrywaniem na Panasach x2 też różnie bywa - nie ma ANI RAZU płynnego przejścia między warstwami jeżeli chodzi o odtwarzanie na stacjonarnych odtwarzaczach. A co 5 płyta potrafi przeskoczyć wręcz o kilka sekund przy zmianie.
Pomijam fakt ,że płyt BD 50 GB x2 jest najmniej i są najdroższe. A x4 w czort i tanie.
Nie wiem czy czasem producenci nie lecą w bambuko - sterta biosów i zero poprawy.
Wygląda to na świadome działanie.
Muszę stwierdzić ,że błędem był zakup tej nagrywarki.
Negatywy moim zdaniem przeważają nad pozytywami (są wogóle jakieś?).
Nagrywanie DVD wiadomo , chyba najsłabiej . BD 25 też nie wyżyny...BD 50 GB - jak inne , przy czym np LG wypali i Riteka i działa na stacjonarach a Liteon zapodawaj mu tylko najdroższe.... (wogóle co to za sztuka palić TYLKO najdroższe płyty? zresztą i to kijowo). Na marginiesie - nie mogę ustawić nagrywania x2 na płytach z x4. Nagrywa x4 i koniec. A wtedy płyta do kosza.
Nie kupię BD Litka więcej.