PIC: 12c508a
Tym wsadem programowałem pic'a:
tinyurl.com/op5xlzj (aby pobrać należy kliknąć
Model konsolki : SCPH-102c z płytą PM41 (2)
Model napędu: Gdzie to odczytać ?
Podam jeszczę, że chip był programowany programatorem: Microchip PICSTART PLUS
Cytat:
Tak w ogóle to może grzeczniej? I z polskimi znakami, również z interpunkcyjnymi.
|
Przepraszam spieszyło mi się.
Mogę dodać jeszcze zdjęcie tego jak ten chip jest zamontowany, ale to później bo aktualnie nie mam aparatu.
Oto zdjęcie jak mam zamontowany chip. Punkty 7 i 2 odpowiadają za NTSC z tego pamiętam. NTSC fix jest zrobiony od spodu płytki. Trochę inaczej niż na schemacie mam te NTSC zrobione. Ale płyty NTSC czyta w kolorze.
NA NÓŻCE 8 i 7 na chipie jest zrobiona zwórka. Czyli pkt 8 i pkt 7 jest połaczony na chipie.
Link do zdjęcia:
http://tinyurl.com/q55z3ov
Punkt 4 niestety uciekł na zdjęciu.
Robiłem to wg tego schematu
Link do zdj.:
http://tinyurl.com/payqu7d
Jedynie co nie jest wg tego schematu to pkt 7 i pkt 2 ponieważ to jest NTSC fix a to jest zrobione od spodu. I zwórka której nie ma na schemacie a jest zrobiona na punkcie 8 i 7 (oczywiście na modchipie). Bez tej zwórki nie chciało działać. Trochę tu namieszałem ale co może być źle ?
Przepinałem też zasilanie chip'a w różne miejsca, ale to nic nie dawało.
[size=x-large]
Problem rozwiązany [/size]
Byłą to wina schematu(schemat oczywiście do scph-102c PM41 (2), a konkretnie była to wina punktu 6. Na wszystkich schematach punkt 6 jest zaznaczony tak:
tinyurl.com/p9boslq
Z prawej strony tej części
A w najnowszej wersji scph-102c pm41 (2) punkt 6 powinien być przylutowany tak:
tinyurl.com/pf6gned
Czyli z lewej strony. Przelutowałem ten punkt i laser działa cicho bez żadnych szmerów.
Jest to tylko kwestia przelutowania jednego punktu.
Cała filozofia. I na żadnym schemacie nie ma tego tak zaznaczone
__________________________________________________ ____________
Punkt 2 nie musi być lutowany do niczego ponieważ nie jest on wykorzystywany w ONEchip. Chyba, że ktoś chce sobie więcej roboty sprawić