Cytat:
Napisany przez sobrus
Ja nie widzę w "apkach" nic złego. Dla mnie to tylko zdrobnienie/skrót słowa "aplikacja".
Takie skróty są przez nas stosowane bardzo często, nie rozumiem więc dlaczego w zdaniu "zainstalowałem na smarcie nową apkę" razi tylko apka, a smart już nie.
Tym bardziej ze
a) na Androidzie programy mają skrót APK, więc w tym wypadku można to nawet rozumieć dosłownie.
b) programy na smarty są często uproszczone więc zrobienie słowa aplikacja ma sens
Oczywiście jak ktoś sie bardzo upiera to "zainstalowałem na mądrym telefonie nową aplikację w postaci pakietu APK" tez ujdzie 
|
Program jest pojęciem dość ściśle informatycznym, oznaczającym realizację algorytmu.
Aplikacja jest wdrożeniem użytkowym programu; realizacją dla użytkownika, dopracowaną lepiej lub gorzej pod kątem ergonomii, przetestowaną; często składająca się z wielu współdziających programów itd itp
App i spolszczona
apka, to neologizm oznaczający po prostu niewielkie aplikacje na urządzenia przenośne a ich "niewielkość", unikalność przejawia się w widocznym trendzie do tworzenia nie kombajnów, a produktów realizujących wybrane funkcje. Gdyby jeszcze powstał mechanizm łączenia owych klocków Lego, to mielibyśmy powrót do koncepcji UNIX. Tam apki były programami, bo to jednak system dla specjalistów. I tak koło się zamyka, a jak się domknie i apki będą łączyć się w potoki, to kupię nowego smartfona