Z pamięcią zwiększyłem stos dla aplikacji, dodałem swapa i 2*zram (o wyższym priorytecie),
zmodyfikowałem OOM killera aby nie był tak agresywny, zmieniłem ustawienia cache (dirty ratio itd czyli to co masz w sysctl.conf albo w /proc w linuksie).
I/O ma zmieniony scheduler z cfq na noop i znacznie wydłużoną kolejkę, zmiejszone read_ahead, partycje ext4 mają remount z noatime,nodiratime, wydłużenie czasu oczekiwania na batch, wymuszoną odroczoną allokację, asynchroniczne i rzadsze commity do dziennika (nie wiem czy async 100% działają na kernelu 3.0 bo nie wiem czy dziennik ma sumy kontrolne - ale tak ustawiłem). Można iść dalej i wyłączyć bariery zapisu oraz dać writeback, ale to mogłoby być już troche niebezpieczne. Poza tym android nie ma tune2fs
ale
tak naprawdę pomijając totalnie schrzanioną konfigurację procesora (o której napisałem nawet do producenta a która do dziś nie została poprawiona), ekran który na "minimalnej" jasności świecił mi po oczach czy jakość nagrań z kamery taką że nic nie było widać poza kwadratami (a teraz nagrywa tak że można na DVD dać - zmieniłem profil i ostro zwiększyłem bitrate) - to to są drobiazgi które zrobiłem głównie dlatego że ... mogłem
Najbardziej wnerwiające były stockowe nie-do-końca-działające aplikacje, które musiałem wymienić bo np potrafiły zeżreć baterię przez noc czy olać nadchodzące smsy (troche niezręczne sytuacje wychodziły....). Czy program do muzyki pokazujący czarne kwadraty zamiast okładek (dopiero apollo zatrybił, ale jego pełna instalacja z DSP wymaga roota).
Generalnie oprogramowanie w wersji "pre-alpha factory sid unstable experimental" to bolączka tańszych urządzeń na androidzie, ale i posiadacze top endów często nie szczędzą słów "uznania" i instalują alternatywne. Ja poprawiłem to co było, bo innych nie ma.
Teraz miło się używa. Muszę przyznać, że wreszcie np. przeglądanie internetu na urządzeniu mobilnym przez 3G ma sens, na WM to było jak lizanie lizaka przez szybę. Mimo relatywnie niskiej rodziały 852x480 po położeniu poziomu nawet zoomować nie trzeba