|
Hej, składam sobie nowego blaszaka i proszę o zatwierdzenie elementów ;-)
Jako wstęp dodam, że ostatniego peceta składałem 10 lat temu i wypadłem z obiegu jeśli chodzi o to co się dzieje. Nadrabiam od jakiegoś czasu, ale na tyle tego sporo (kiedyś wybór był zdecydowanie łatwiejszy), że proszę Was o pomoc.
Głównym zadaniem kompa ma być praca w programach typu Photoshop, Illustrator, etc. (do internetów i innych rozrywek jest lap) Może (ale to naprawdę wielkie "może") kiedyś bym na tym chciał zagrać w coś. Przez coś mam na myśli Need For Speed: Shift 2 lub jeszcze starsze gry. I ostatnia rzecz, która przychodzi mi na myśl to od czasu do czasu posklejanie jakiegoś filmu z kotletem (czyli materiał z kamery) w HD. To by z tych najważniejszych rzeczy było wszystko. A i jeszcze chciałbym by był energooszczędny i cichy (na tyle na ile to możliwe). Zabaw w OC nie będzie.
Kasa. Max 2000 złotych.
I po jakimś czasie szukania po necie wyszły mi 2 zestawy. Jeden mieści się w cenie tak w sam raz a drugi przekracza ją. Mianowicie:
OPCJA 1
PŁYTA: ASRock FM2A85X Extreme4-M
PROC: AMD A10-6700
RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo)
HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB
POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+
BUDA: SilentiumPC Gladius M40
DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo)
CHŁODZENIE? SilentiumPC Fortis HE 1225
Całość: ~1900 (ceny z Morele)
OPCJA 2
PŁYTA: Gigabyte 990XA-UD3
PROC: AMD FX-6300
GRAFIKA: Gigabyte HD 7770 OC 1GB
RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo)
HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB
POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+
BUDA: SilentiumPC Gladius M40
DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo)
CHŁODZENIE: SilentiumPC Fortis HE 1225
Całość: ~2250 (ceny z Morele)
I mam zagwozdkę głównie z procesorem a co za tym idzie płytą. FX-6300 kusi tymi rdzeniami, ale czy to będzie jakaś wyraźna różnica w codziennym użytkowaniu (porównując go do A10-6700) to ja właśnie nie wiem. AM3+ jakieś takie mi się bardziej przyszłościowe wydaje, ale tu to tego nijak nie wykażę - po prostu takie wrażenie.
Skupiłem się na AMD bo raz, że tańsze są, a dwa to procki Intela mnie przerosły i się w tych modelach nie wyznaję.
Co wybrać? Co zmienić? Pomocy :-)
PS. w ramach ciekawostki to ten blaszak co ma 10 lat i dalej na nim walczę w środku wygląda tak:
Athlon XP 2500+@2800+ / 1 GB DDR RAM / Radeon 9600 PRO. ;-)
--edit--
I jeszcze jedno. Planowany zakup za jakieś 2 miesiące więc może coś się pozmienia do tego czasu? Coś stanieje/zdrożeje?
Ostatnio zmieniany przez tom-as : 10.07.2013 o godz. 19:56
|