Dyskusja: Android Flame War
Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.07.2013, 22:05   #3
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Tak, przecież ty nawet Hello World nie potrafisz napisać.

Idź, poszukaj sobie w wikipedii.

NULL.
Kłamca.

Jak zrobisz sobie wykształcenie z informatyki to pogadamy, co potrafię a czego ty nie umiesz.

Cytat:
Mój problem jest taki, że HTC według mnie też jest do dupy. W każdym telefonie/tablecie jaki miałem w rękach widze spieprzony soft. W każdym coś bym poprawił.
Ale dlaczego nie używasz normalnych sformułowań? Wiesz nie chodzi o to, że mam telefon od HTC i czuje się urażony, po prostu to określenie nic kompletnie nie mówi.

Cytat:
Więc dochodzimy do wniosku że NIE MA firmy produkującej dobre telefony z androidem - więc nie ma sensu przepłacać na coś czego nie ma. Nie roztrząsam która firma jest winna, to kwestia drugorzędna.
Ale sprawy nie wyglądają dobrze więc jak ktoś chce sobie nerówówki oszczędzić to niech kupi po prostu coś innego.
Tutaj się mylisz, jestem w stanie podać Ci konkretne modele które są dobre a nawet świetne - mają oczywiście wady, bo żaden tel ich nie jest pozbawiony.

Co do błędów w FW, czy HW to Apple też to dotyka a mają nieporównywalnie mniej urządzeń co rok - jeden telefon!

Cytat:
Wsparcie społeczności w tej przykrej sytuacji jest oczywiście bardzo ważne, tym niemniej zauważ że CyanogenMod to nie Android (tak samo jak Libreoffice to nie jest OpenOffice a Ubuntu to nie Debian).
Ty już nie masz telefonu z Androidem więc nie powinieneś się wypowiadać o Androidzie i jego wadach. CM wprowadza faktycznie szereg usprawnień, niestety w sklepach telefonów z CM nie kupisz.
Mylisz się.
Pozwól, że Ci wyjaśnię. Android jako system jest tworzone przez Google i udostępniane całemu światu - kod źródłowy można pobrać i zrobić z nim co się chce.

CyanogenMod to MODYFIKACJA systemu Android. Jest to modyfikacja subtelna. Nowe wersje CM bazują na nowych wersjach czystego systemu Android.

Czyli:
...
Android 4.0.x == CM9
Android 4.1.x == CM10
Android 4.2.x == CM10.1

CM to alternatywny firmware Androida, który posiada dodatkowe modyfikacje i ulepszenia czystego Androida, jednak nie jest on tworzony całkowicie osobno od niego - każda nowa wersja jest jego odbiciem.
CyanogenMOD ma się do czystego Androida, jak LMDE do Ubunt - oczywiście to takie BARDZO ogólne uproszczenie.

OpenOffice i LibreOffice to trechę inna bajka. LibreOffice jest forkiem "niezależnym" OpenOffice ze względów poglądowych, oraz licencyjnych (nie mieli praw do nazwy). Miał on być tymczasowym do momentu uzyskania dostępu do nazwy OpenOffice.
Każda nowa wersja jest tworzona praktycznie oddzielnie od OO, oczywiście są wprowadzane modyfikacje z OO, jednak wybiórczo. W przypadku CM, każda nowa wersja bazuje na nowej wersji Androida.

Ubuntu do Debiana ma się podobnie jak LO do OO - lepszym porównaniem by było powiedzenie, że Android ma się do CM, jak LMDE do Ubuntu - podobny zakres funkcjonowania.

Cytat:
I wsparcie społeczności nie zależy od producenta ani od telefonu, nie jest to żadna ich zasługa - a tylko i wyłącznie od popularności danego modelu lub zbiegu okoliczności, że developerowi się akurat spodobał i takiego kupił.
Oczywiście, że tak! Społeczność robi to za darmo, dla własnej satysfakcji - IDEA wolnego i otwartego oprogramowania. Oczywiście ma to super zalety, jak i wady.

Cytat:
Ale zgadzam się z Tobą, że warto dopłacić do modelu ze wsparciem społeczności, aby wywalić Androida i zastąpić go czymś innym. (przy okazji: twierdzenie, że największą zaletą telefonu jest możliwość wyrzucenia z niego androida nie stawia tego systemu w najlepszym świetle...)
Ale CyanogenMOD, tak jak i Paranoid Android, czy MIUI to DALEJ Android, po prostu zawiera modyfikację społeczności, której czysta wersja Androida - tzw. AndroidOpenSourceProject nie ma.

Cytat:
Ale zgadzam się z Tobą, że warto dopłacić do modelu ze wsparciem społeczności, aby wywalić Androida i zastąpić go czymś innym. (przy okazji: twierdzenie, że największą zaletą telefonu jest możliwość wyrzucenia z niego androida nie stawia tego systemu w najlepszym świetle...)
Ale Ty nie wywalasz Androida - on dalej jest! Możesz go zmodyfikować, wgrać modyfikację jak (CM).
To że Android jest plastyczny i posiada szeroki zakres modyfikacji stawia go w dobrym świetle. Wgranie innego systemu jest możliwe tylko, jeżeli jest przygotowany na takie urządzenie.

Cytat:
Prawdopodobnie tak też uczynię następnym razem, gdyż liczenie na dobrą implementację Androida to toto lotek. Ja trafiłem bardzo dobrze, dostałem w stockowym ROMie odblokowane adb, dobre governory (też mam interactive, i sam ustawiłem mu parametry), obsługe swapa i zram (ktoś zostawił w romie moduł kernela do zram, choć domyślnie nie był władowany!) oraz praktycznie czystego Androida. W sumie wszystko co potrzebowałem. Nie wszyscy mają tyle szczęścia niestety (w zasadzie to nie znam innego smarta o tak podatnym na mody stockowym romie). Następnym razem Android od razu idzie do kosza i wleci CM albo Sailfish. Nie będę użerać się z tym szajsem..
PIszesz tak, jak by inne telefony z innymi systemami były idealne i nie miały wad - tak nie jest. Apple, które produkuje rocznie JEDEN telefon ma czasami większe wpadki niż kilku producentów słuchawek z Androidem.
Podobnie pewnie można było napisać o WM, Symbianie czy innych systemach. Niechęć do Androida przysłania Ci fakty

Wiesz również ciekawi mnie Sailfish. Obecnie jest pięknie - pamiętaj tylko, że w teori praktyka i teoria jest taka sama, w praktyce to dwie różne bajki"
Cytat:
"Just because something is secure in theory doesn't mean it's secure in practice. Or, to put it more cleverly: in theory, theory and practice are the same; but in practice, they're very different." -Bruce Schneier
Cytat:
Myśle więc że wybrałem odpowiedni smartfon. Przecież - podobnie jak Twój - w końcu dał się przerobić i jestem teraz zadowolony Różnica polega tylko na tym, że musiałem zrobić to sam, a Tobie ktoś przygotował paczki. Ale sporo się nauczyłem o androidzie, co w moim zawodzie mi nie zaszkodzi.
Przez ilość narzekań uważam, że nie
Nie chodzi o to że miałem gotowe paczki (swego czasu przymierzałem się do zrobienia własnej kompilacji, jednak z powodu że mam jedną słuchawkę to trochę poroniony pomysł) tylko o to że mój telefon ma mniej wad, oraz o wiele łatwiej te wady poprawić.

Cytat:
PS. Co do jakości wykonania to bym polemizował, mojemu nie mam nic do zarzucenia i po pół roku nie widać absolutnie ŻADNYCH śladów użytkowania, a tel jest bez etui
Nie chodzi tylko o obudowę, ale o jakość wyświetlacza (odwzorowanie kolorów itp.), jakość rozmów, muzyki itd....
Nic nie kupię już od HTC. Chyba że nagle zrozumieją dlaczego mają kiepską sprzedaż

Cytat:
PS2. Przecież doskonale wiem jakie modyfikacje zrobiłeś, nie musisz mi przypominać, niektóre sam Ci podpowiedziałem
Modyfikacji miałem więcej, z niektórych zrezygnowałem bo tak, z innych bo były bez sensu. Napisałem o tak żeby pokazać min. Smartkowi co można zmienić

Ciekawi mnie na ile rzeczy byś klął, jak byś miał na miesiąc u siebie iPhona Ciekawe ile jeszcze by wad wyszło jak byś mógł go modyfikować jak Androida....