Podgląd pojedynczego posta
Stary 10.07.2013, 22:07   #5
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja z kolei uparcie odradzam w kompie za 2k zł SSD Dysk 1 TB bezapelacyjnie, tu nie ma dyskusji, ale SSD to jednak wydatek co najmniej 300 zł, które można wsadzić w lepszy procek czy grafę. Obecnie z SSD nie korzystam, a system miałem postawiony co najmniej na siedmiu, w tym także na macierzach RAID dla SSD z SATA 6.0 Gbps (był więc czas żeby się przyzwyczaić do lepszego), jednak po przesiadce na zwykły HDD uznałem, że w codziennym użytkowaniu nie odczuwa się aż tak bardzo tego spowolnienia. Jakby mieć 2 GB RAM i dużo pracować na sporych porcjach danych, wtedy tak - ale skoro dziś 8 GB to norma, to czeka się raz na wczytanie danych do RAM, a później już szybkość obróbki zależy od CPU, ew. także GPU. Nad SSD bym myślał, ale potem, kapitału 2k zł nie dzieliłbym jeszcze na tę jeden podzespół - no ale to moja subiektywna opinia

Cytat:
Skupiłem się na AMD bo raz, że tańsze są, a dwa to procki Intela mnie przerosły i się w tych modelach nie wyznaję.
W tym miejscu zgadzam się z tym, co pisze Seku. Owszem, AMD jest tańsze przy tej samej liczbie rdzeni i GHz (choć z taktowaniem nie w każdym przypadku), ale i wydajność mimo podobnych parametrów na papierze będzie dla AMD niższa. Obecnie topowe ośmiojajowe AMD ledwie dotrzymują kroku czterordzeniowym modelom Intela z górnej półki, nie ma więc co patrzeć tylko na cyferki. Kiedyś AMD pisało 3000+ w nazwie procka z taktowaniem 2,2 GHz po to, żeby zaznaczyć, że ten produkt ma wydajność odpowiadającą CPU Intela o zegarze 3000 MHz. Te czasy jednak już minęły.

Resztę bym zostawił, oczywiście w przypadku zmiany na Intela dobierając odpowiednią płytę główną. W tej samej cenie modo na Intelu będzie miało nieco mniej portów SATA 6.0 Gbps, czy portów USB 3.0, ale tego się i tak nie wykorzystuje - jeżeli na początku nie składa się zestawu za 5k zł, to nie ma co się łudzić, że potem będzie się dokupowało pojedyncze podzespoły, już prędzej będzie zakup nowego kompa
Jarson jest online   Odpowiedz cytując ten post