Podgląd pojedynczego posta
Stary 11.07.2013, 08:58   #11
tom-as
Zamyślony

Data rejestracji: 21.01.2006
tom-as niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Oh, ile odpowiedzi

To wyłoniły się na razie 3 rzeczy:

1. Zamiast AMD polecacie Intela
2. Nie oszczędzać na HDD (a może nawet brać SSD)
3. Reszta komponentów bez komentarza czyli uznaję je za akceptowalne.

@1.
Jedyne co widzę w zasięgu cenowym to i3. Zatem załóżmy, że i3-3240. 2 rdzenie + HT czyli 4 wątki obsługuje, no nie? Poszperałem po necie i sprawa zrobiła się ciekawsza bo jeśli w Photoshopie lepiej wypadają Intele (oczywiście te, które biorę pod uwagę) to w kodowaniu video (x264) lepiej wypadają AMD. To wyboru zdecydowanie nie ułatwia (Kiedyś to naprawdę było łatwiej wybrać )

Z Intelem, z tego co piszecie, jest jeszcze taki problem, że LGA1155 już martwa a na LGA1150 jeszcze nie ma dużego wyboru. Obawiam się, że jak już wybór będzie to ceny będą na początku wyższe. Ale to zobaczymy właśnie za około 2 miesiące.

@2.
Zamiast 500GB brać 1TB. Z opłacalnego punktu widzenia to ma sens bo różnica to jakieś 40PLN. Ale... mając startowy budżet max 2k myślę, że nawet 40 pln, które można wydać na procesor czy RAM, to nie tak znowu mało. No i tak po prawdzie nie potrzebuję 1TB. 500 już będzie aż nadto. Ponadto mam do dyspozycji jakieś 600GB na dysku przenośnym a w przyszłości chciałbym sobie postawić domowy NAS (wygoda) z RAIDem (dla bezpieczeństwa).

SSD - rozumiem wasze głosy, że jest maga super szybki ale tu przychylam się do tego co piszą Jarson i Wawelski. Nic nie stoi na przeszkodzi by za jakiś czas taki dysk dokupić. Myślę, że taniej dokupić dysk niż zmieniać np. procesor.

@3.
Baza. Tu w miarę łatwo bo większość zostaje. Jasne, można by np tańszą obudowę zastosować jednak z przyszłości znów mógłby być z nią problem więc tu wychodzą z założenia, że raz a porządnie. Z zasilaczem podobnie. Napęd nowy być musi bo ten co mam teraz to IDE (choć są przejściówki), ale już pada więc nie ma sensu go zostawiać.

Zostawiając "bazę" to do dyspozycji na procesor / płytę / grafikę jest gdzieś 1000 PLN czyli połowa budżetu. Szału raczej nie ma.

---

Cytat:
Napisany przez Jarson
jeżeli na początku nie składa się zestawu za 5k zł, to nie ma co się łudzić, że potem będzie się dokupowało pojedyncze podzespoły, już prędzej będzie zakup nowego kompa
No to w sumie prawda, że "rdzeń" kompa by można na lepszy od razu wymieniać i pozostaje bardziej dokładanie RAMu itp.

Cytat:
Napisany przez M@X
Ja sie zgadzam z sobrusem. Oszczedzac na czym sie da, ale SSD to obowiazek...
Oszczedzi zwlaszcza na RAMie, skoro swapfile jest szybki jak piorun.
Hehe. Ej no znów nie przesadzajmy może. To ma być blaszak za 2k i jestem świadom tego, że to nie będzie demon szybkości. Po prostu chciałbym na nim w miarę wygodnie pracować - wygodniej niż na obecnym 10. latku.

Cytat:
Napisany przez seku
jeśli znowu kupujesz kompa na kilka lat którego nie zamierzasz modernizować mówimy o CPU warto kupić coś z LGA 1155 podstawka obecnie już martwa
Mówiłem o "rozwojowym", ale patrząc na to z tej strony to może też nie głupie by to było. Ale to sprawdzę na co można by sobie pozwolić by zamknąć się w cenie. W końcu i tak czekam jeszcze trochę, więc ten trop też spróbuję się prześledzić.