Nie mam zamiaru nikogo obrażać, po prostu takie jest moje zdanie. Podobnie jak Ty, nie mam ochoty mieć więcej do czynienia z HTC.
Oczywiście są lepsze i gorsze modele, zapewne jako te lepsze wymienisz jakieś Nexusy, ale ponieważ nigdy ich nie posiadałeś (ani ja)- to tylko gdybanie i poleganie na opiniach. Fakt że kilka topowych modeli ma nawet znośny soft, a reszta ma syf pisany w stylu "może nikt sie nie kapnie" - szczególnie mnie nie pociesza.
Paradoskalnie z zamkniętymi systemami producenci aż tyle problemów nigdy nie mieli, co z tym otwartym cudem techniki.
Mimo tak długiego wykładu dalej zostaje przy swoim, że CM to nie Android.
Nie przekonałeś mnie ani trochę i nie widzę żadnej różnicy między Google a resztą świata.
CM tylko bazuje na Androidzie. Nigdzie nie znajdziesz oficjalnego potwierdzenia, ze jest Androidem.
LMDE to też nie Debianem, choć pakiety są 100% zgodne (więcej - to są dokładnie te same pakiety). Mint też nie jest Ubuntu. Co z tego że 15 bazuje na 13.04, a 14 bazuje na 12.10? I jest 110% kompatybilny? Absolutnie nic.
Powiedzenie że CM to Android jest moim zdaniem dopuszczalne, sam tak potocznie mówię, ale formalnie nie jest to prawda. Nie jest też "wersją" Androida, bo wersje to 2.3, 4.0, 4.1 itd. CM to osobny, niezależny od Google, system bazujący na otwartym kodzie Androida.
Równie dobrze twórcy CM mogą od następnej wersji zrobić całkowitą niekompatybilność z produktem Google (wystarczy mała zmiana w kodzie). Dalej będziesz twierdził że to Android? Przecież wolno im.
Nie twierdze, że inne telefony były idealne. Twierdzę tylko że kontrola jakości oprogramowania w telefonach z Androidem dostępnych w sklepach jest żenująco niska. Nigdy nie widziałem takiej plagi bugów jak w urządzeniach na Androidzie. To zupełnie nowa "jakość" na rynku. Niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu.I mój telefon nie jest tu żadnym wyjątkiem.
Dla Ciebie najważniejsze jest, że "winni są producenci" i gdzieś tam jest "Android idealny". A mi wisi kto jest winny. Stwierdzam fakt, że roi się od błędów, a Google pozwala na tym umieszczać swoje logo. Upstream też nie jest od nich wolny.
Jeżeli tak ma wyglądać moc otwartego oprogramowania - to szczerze ja wole telefon z zamkniętym, bo w poprzedniej słuchawce z WM6.0 (nawet nie 6.1) znalazłem błędy DWA, a w PalmOS na siedmiu urządzeniach - żadnego. I nigdy nie miałem do nich aktualizacji systemu, bo po co? Kupuje coś co ma działać bez aktualizacji. Android wygląda przy nich jak tani, pisany na kolanie i "na odwal" system dla tanich urządzeń i tak też działa. Widziałem jak działa Android 4.0.4 na Motoroli RAZR za ponad 2 tys złotych. 1GB RAM. Szczerze? Do dupy. U mnie chyba mniej laguje. Czy Motorola to zła firma? 2k to mało? A może trzeba 8GB RAM? Sam nie wiem.
Narzekam, ponieważ nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać ani bezpodstawnie wielbić.
Mój telefon sprzętowo wad żadnych nie posiada. W porównaniu z Twoim ma tylko gorszy system. Ma niestety Androida, a nie CM, który jest lepszy.
Gdybym miał CM zapewne narzekań byłoby mniej. Na szczęście juz teraz narzekać nie muszę, bo jest poprawiony. Android Sobrus Edition

Nie idealny ale używalny.