Witam wszystkich.
Chcialbym abyscie mi poradzili w doborze nagrywarki. Ale ... jest to juz moja 5-ta nagrywarka i szczerze powiedziawszy

mnie juz poszukiwanie kolejnej a mam nadzieje ze tym razem trafie na model ktory wytrzyma dluzej niz do ukonczenia gwarancji.
Pierwsza nagrywarka LG po okolo 1.5 roku padla. Nastepna po niecalym roku takze LG - za kazdym razem padl laser bluray. Majac juz serdecznie dosc LG zakupilem asusa BW-12B1LT ktory wytrzymal 4 miesiace - padla optyka, wymiana na nowy i w tej chwili zwrot kasy bo padla optyka. O ile w trzech przypadkach nie chcialo czytac plyt, o tyle w ostatnim czytalo dopoki pliki nie wymagaly dluzszego odczytu a zarazem bardzo wysokiej temperatury wewnatrz. I tak kopiujac wlasny film ktory mial np 23GB zawsze przed koncem kopiowania sie blokowal (nigdy w tym samym miejscu). Raz jedyny kiedy udalo sie skopiowac plyte okazalo sie ze od polowy filmu byly juz same kwadraty (plyta bez problemu dziala w stacjonarnych odtwarzaczach)
Tak ze po tych przejsciach ponownie wraca temat zakupu. Jednak nie mam sporych wymagan ani co do szybkosci ani mozliwosci typu odtwarzanie fimow 3D. To co dla mnie jest wazne aby wytrzymala (moze nie tak jak moja nagrywarka CD TEAC dziala do dzisiaj) ale bynajmniej niech nagra kilkadziesiat plyt. Maksymalna predkosc zapisu x2 (teraz juz trudno jest kupic z predkoscia x4)
Czyli zadnych wymagan.
Widzialem nowe nagrywarki LG z opcja M-Disc, ale dzisiaj juz tanie nagrywarki LG DVD posiadaja te opcje. Takze mozliwosc nagrywania BluRay XL nie jest wymagana (cena plyty zaporowa)
Mozecie mi cos doradzic? Trwalosc i minimalna predkosc to najwazniejsze.