Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.07.2013, 00:31   #1994
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Podkręcanie tak naprawdę nigdy nie wiązało się ze szczególnym ryzykiem. Co innego podkręcanie związane z podnoszeniem napięć.
Podkręcałem nawet Voodoo1. I Celerona 300 zrobiłem 450Mhz. Podkręcałem i dalej podkręcam wszystko co mi wpadnie w ręce, mój rekord to podkręcenie GeForce8 w laptopie +100% (z 800 na 1600Mhz).

I nigdy nic się nie stało, bo megaherce nie zabijają, co najwyżej sie zawiesi - trzeba tylko uważać na temperatury. Natomiast podnoszenie napiecia to już większe ryzyko.
Trzeba też uważać na podkręcanie pamięci - bo te nie mają termometru ani nawet radiatorów.

Z podkręcaniem obecnie jest jedna wielka lipa, bo poza K Intel swoje procki blokuje. Dlatego ja kupiłbym albo i5K albo AMD FX 83xx, natomiast zamiast i3 które nie ma K - prawie na pewno byłoby to AMD FX.
Intel blokuje podkręcanie, bo to się stało zbyt popularne - producenci płyt głównych robią programy, które nie dość że podkręcą po jednym kliknięciu, to jeszcze wytrąbią o ile się udało i niemalże powiedzą, do poziomu jakiego innego modelu właśnie się dobiło. Różnice w cenie procków są na tyle spore, że podkręcając słabszy model o byle 0,5 GHz ma się w kieszeni kilkaset zł. Mało tego, obecnie często wolniejsze procki podkręcają się do podobnych wartości co szybsze - na takim to poziomie stoi dziś sortownie układów. Nie można więc nawet powiedzieć, że warto kupić szybszy żeby też podkręcić, bo może się okazać że oba osiągną podobne taktowanie.
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post