No tak, Android nie jest do końca otwarty. Cały soft który robi userów w bambuko (wliczając soft google) jest zamkniety. Ale nawet gdyby nie był to i tak marna to pociecha - zwykły user nawet mając dostęp do kodu i tak jest bezbronny.
I właśnie o to mi chodzi. Co z tego że Android jest otwarty skoro porobili takie "backdoory" i bezpieczeństwa nie ma? Cały podejrzany kod wyniesiono poza GPL i poza kod dostępny w ASOP i preinstalują go na każdej słuchawce. Otwartość Androida nikomu więc bezpieczeństwa nie gwarantuje ani end-user skorzystać z niej nie może - bo ma wgrane co ma i tylko tyle.
Ja wiem że sam Android w czystej postaci nigdzie nie szpieguje, zgoda (nikt nie jest na tyle głupi żeby taki kod robić opensource) - ale taki Android nie występuje w sklepach

Ja nie chce teoretyzować, patrze na to co mogę kupić.
Otwarty w całości jest tylko Replicant. Działa aż na - uwaga - dziesięciu urządzeniach.
http://replicant.us/
I podejrzewam że ten system faktycznie jest bezpieczny, dopóki ktoś nie zainstaluje Google Play.
Cytat:
|
Napisany przez Berion
Nie wiem dlaczego tak jest, ale to jest absurdalne żeby taki komputer z tak prostym OSem miał takie problemy.
|
Lepiej bym tego nie napisał.