Podgląd pojedynczego posta
Stary 09.08.2013, 09:54   #532
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Wzywanie fachowca do takiej pierdoły jak założenie klimy to rzeczywiście trochę przesada (no, chyba że montaż jest gratis do urządzenia, ale to przy tańszych modelach dość rzadki przypadek).
Ja mam jednostkę zewnętrzną na wysokości ok 4m. W lekkiej wnęce muru. Targanie jej tam z drabiny byłoby zbyt dużym ryzykiem dla mojego ukochanego zdrowia i życia. I byłoby naprawdę trudne.
Ale razem z montażem ma dwie zalety.
- jest to niezbędne dla gwarancji
- razem z montażem VAT jest 8%. Więc część kosztów montażu niejako sponsoruje urząd skarbowy.

Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
Dwuczłonowe są zdecydowanie lepsze do używania na co dzień, ale jeśli znosi się temperatury do tych 26-27 stopni, to wydatek dodatkowych kilkuset złotych
Gdzieś wyczytałem, że temperaturę powinno się ustawiać po środku między 21 a temperaturą na zewnątrz. Czyli przy 33 za oknem ustawiamy (33+21)/2=27. Wtedy przy wyjściu szok nie jest zbyt duży. A co ciekawe (a jestem wybitnie zimnolubny) takie 27 w ostatnie upały jest dla mnie całkiem komfortową temperaturą. A jak klima dmucha choćby minimalnie na mnie, to jest mi zimno. Dziwne to. Może chociaż częściowo tłumaczy to wilgotność. Spada w takich sytuacjach gdzieś do 30%. Kto bywa w saunie to wie, jak wysoką temperaturę można znieść w suchej, a jak stosunkowo niska w parowej wykańcza. Bo przy małej wilgotności jak się pocę, to nawet wilgoci na skórze nie widać - a już odparowuje schładzając człowieka. A jak jest wilgotno, to pokrywa się potem którego nasycone wodą powietrze nie chce przyjąć i ciepło parowania nie ostaje odebrane ze skóry. Są dni, gdzie nawet nie jest specjalnie gorąco, a ciężko oddychać przez wilgotność. Nawet samo osuszenie powietrza (co wymaga schłodzenia z 1-2*) powoduje, że znowu che się żyć.

Podkreślę - przy klimie nawet zadziwiająco małe zbicie temperatury powoduje znaczne poprawienie komfortu.

Dla mnie hałas przenośnej jest nie do zaakceptowania. A wydawanie kasy na sprzęt, żeby go używać kilka dni w roku, tylko jak upał wygrywa z hałasem to marnowanie pieniędzy. Rzeczywista sprawność też klimy przenośnej (zwłaszcza, jak nie wyprowadzimy szczelnie rury) jest nieporównywalnie niższa, niż splita. Więc i rachunki niższe za prąd są przy splicie i przy sensownym używaniu zwróci się koszt montażu.

Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
A taka klimatyzacja naścienna, wymiary pokoju 3,5 m x 4 m, ile by kosztowała, żeby schłodzić pomieszczenie do powiedzmy 22 stopni? Czy montaż jest trudny?
Montaż nie jest trudny. Tutaj masz niezły manual. Bardzo ważne jest dobre wypoziomowanie zwłaszcza jednostki wewnętrznej - inaczej skropliny mogą lać się gdzieś bokiem. Zależy jeszcze gdzie i jak chcesz umieścić jednostkę zewnętrzną. No i uwagi z gwarancją i VATem jak wyżej.
Niby spec podłącza jeszcze pompę próżniową i lepiej sprawdza szczelność (jak masz minimalną, to na wiosnę może się okazać, że cały czynnik uleciał). Niby sprawdza ciśnienie i wypuszcza/uzupełnia wymaganą ilość czynnika. No i pytanie o długość przewodów i rurek. Jak zamówisz zakielichowane (albo będą takie w zestawie) to pół biedy, jak okażą się za długie i trzeba będzie gdzieś pozaginać. Gorzej, jak zabraknie parę centymetrów.

Schładzanie do 22* IMO nie ma sensu - chyba, że jest niewiele cieplej na dworze i to schłodzenie to efekt uboczny osuszania powietrza. Spec pomógłby dobrać klimę bo zależy jeszcze od izolacji ścian, nasłonecznienia, powierzchni i rozmieszczenia okien. Ale na 14m2 to powinna nawet najsłabsza wystarczyć ze sporym zapasem. Ja zakładałem w tej promocji - Galanz AUS- 09H53R010L6. Teraz też bym to wybrał, jakbym wybierał budżetową jednostkę. U mnie schładza dwa pomieszczenia łącznie z 25m2 (połączone i wiadomo, że w drugim nie tak skutecznie - ale też wyraźnie poprawia komfort)