Troszkę offtop, ale przy okazji zbliżającej się kolejnej generacji konsoli aż się prosi o krótką rekapitulację poprzednich i:
No i ja się z tą kolejnością zasadniczo w 100% zgadzam, chociaż zupełnie rozdzieliłbym PS i pecety, bo tego się tak prosto porównać nie da. Ale jeśli chodzi o ocenę kolejnych konsol Sony, to kolejność z ankiety zdaje mi się idealna. A co będzie z czwórką?
Powiecie, że to dlatego że za pierwszej PS byłem młody, to i wszystko zupełnie inaczej zapamiętywałem - wszystko miało swoją niepowtarzalność, wrażenie świeżości, nie patrzyłem na konsolę z dystansem. To prawda, ale przecież przy czwórce nagle nie odmłodnieję. I jeżeli coraz niższa ocena kolejnych generacji wynika z rutyny, surowszej oceny, spowszednienia itp. - to przecież PS 4 również będzie przeze mnie odbierana przez ten pryzmat.
Czyli mamy dwie możliwości. Pierwsza - kolejne PlayStation powoli traciły niepowtarzalny klimat, gry komercjalizowały się coraz mocniej i tylko dlatego podobały mi się coraz mniej, a wobec tego czwórka może być dla mnie i zła i dobra - wszystko zależy od tego, co na nią stworzą. Druga możliwość - kolejne generacje gier nie były wcale obiektywnie gorsze, tylko ja się zmieniałem, a co za tym idzie nie ma szans na poprawę w przypadku PS4 - bo to ja się zmieniłem, a nie gry. Mam nadzieję, że to pierwsza opcja - bo jednak chętnie bym sobie jeszcze w życiu trochę pograł z przyjemnością