Dobra nie ukrywam, Wstąpienie mnie zawiodło, miało parę fajnych rozwiązań ale nic rewelacyjnego. Fabularnie, jest to najsłabsza część z cyklu (tak, tak te z PSP były lepsze).
Może wymienię w "dwu-zdaniowych" punktach co było okej co nie:
*Grafika była niezła wyciskała ostatnie poty PS3, chociaż jakoś cały model Kratosa podobał mi się bardziej z 3... przynajmniej tutaj nie ***ało efektem "światła". Przy trójce to musiałem robić przerwy co 2h
*Łapanie przeciwników, i unikanie ich ataków - non stop niemrygały buttony od Pada, tylko trzeba było patrzeć kiedy przeciwnik zaatakuje i uciec analogiem. To było fajne.
*Możliwość wyskillowania mocy na makasa podczas przejścia gry lub tuż po. We wcześniejszych częściach, podczas wyzwań nie raz przydawała się inna broń, szybsza, a był problem bo nie była wymasterowana.
Dobra tutaj już zacznę bardziej być krytyczny
*Kratos zjeżdzający po jakiś, zjeżdzalniach... okej... przypominało mi to Raymana 2/3 niż Kratosa, ale nie było to jakieś mega złe w obiorze.
*Dlaczego jeszcze nie wpadli, na to że Kratos dzierżący inną broń mógłby robić inne finiszery?

Tutaj akurat mamy Ostrze Chaosu, z różnymi wariantami mocy, ale na pewno byłoby to można wykorzystać.
*FABUŁA, największy minus tej gry. Naprawdę słabo, ja rozumiem że większość pomysłów została wykorzystana. Ale naprawdę tutaj Kratos przez połowę gry nic nie mówi, a potem rzuca raptem trzy zdania. Kupując tą grę dla polskiego dubbingu, poczułbym się oszukany, bo tutaj nie ma czego dubbingować. Boli też fakt, że części na PSP miały lepszą fabułę, i Kratos więcej mówił.
Dla mnie klimat tej gry opierał się na epickich dialogach (ba czemu w Soundtracku z pierwszej części są umieszczone dialogi ?

)
Pierwsze dwie części to naprawdę mistrzowskie dialogi, budujące klimat. Potem stawiam te części z PSP, coś w sobie dalej miały. Następnie GOW3, fakt dużo masakry, walek, krwi, ale właśnie "czegoś" zabrakło. I nieszczęsne Wstąpienie...
Duch Sparty był silny w tej serii na samej początku. A sama marka, jest rozpoznawalna, i sprzedajna niczym lojalność wobec Kratosa

Jak myślicie, ta marka będzie jakoś wskrzeszona? Jakiś Reboot?