Podgląd pojedynczego posta
Stary 23.09.2013, 11:50   #10
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
rozne rzeczy w aucie mi sie zdazylo wymieniac, ale w skrzyni to tylko lozysko (na walku zdawczym, wiec na wszystkie biegi mialo wplyw) i to w manualu
btw - skrzyni sie generalnie nie naprawia (choc ja mialem magika, co to rozkrecil, zlozyl i nawet chodzilo ) tylko wymienia, bo ustrojstwo jest tak skomplikowane (nawet manualne), ze da sie zrobic, owszem, ale malo juz zostalo magikow, ktorzy to potrafia

a w skrzyni po prostu trzeba dbac o wymiane oleju regularnie

no i jeszcze jedno - sprzeglo w automacie raczej zadko pada w manualu, zaleznie od kierowcy i warunkow eksploatacji, sie zdaza, wiec potencjalne koszty eksploatacji w automacie moga sie okazac nizsze
a ta wygoda...
Ja robilem skrzynie automaty i manuale w polsce zanim sie zwinolem do irl i uwierz mi to sie naprawia i tym bardziej w manualu, bys byl zaskoczony ale dziennie przerabialismy kolo 3 skrzynie manualne i z 1 automatyczna, sa skrzynie nie do dostania w manualu albo za kosmiczna kase , sprzeglo zadko pada? to chyba miales malo aut, dwumasa jest praktycznie zawsze do wymiany koszt przewaznie kolo 1000euro, odnosnie sprzegla w autach typu corsa/smart itd. w skrzyniach manualno/automatycznych to sprzeglo nie wytrzymuje za dlugo

Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Koszty eksploatacji niższe? Poczekaj, aż przyjdzie ci coś z tym robić.
Zużycie paliwa od zawsze było wyższe na automatach, może na tych najnowszych się coś zmieniło...
Skrzynie manualne są, z reguły, najtrwalszym mechanizmem w samochodach - masz rację, tylko pilnować oleju w nich.
A sprzęgła? Same w sobie wytrzymują bardzo długo, jeśli ktoś nie szaleje. W nowszych, głównie dieslach, problemy robią koła dwumasowe - całkiem kosztowne w naprawach/wymianach.
Teraz takie trendy są, że kupno ałta to dopiero początek wydatków. Takich normalnych, bieżących, planowych - nie to co kiedyś, że serwisy tylko robiły przeglądy i wymieniały oleje, poza tym nie mając co robić.

Mnie nikt na automat nie namówi, no ale ja to bym nawet ABS z auta wywalił.
Kiedyś przejechałem się takim czymś...mało sobie krzywdy nie zrobiłem. Lewą nogę musiałbym sobie przywiązać do fotela, żeby nie wciskać sprzęgła Cóż, u mnie to odruch we krwi, nie do wytępienia.
Co kto lubi. Wybór jest.
Zgadza sie koszty exploatacji sa male bo skrzynia automat jest przewidziana na "lifetime" auta razem z jej plynami i filtrami a pojecie lifetime jest rozumiane przez producenta na okres gwarancji, automaty srednio bez dotkniecia jezdza 200-250tkm Nie trzeba szalec zeby wykonczyc sprzeglo, pomijajac fakt ze w sklad sprzegla wchodzi nie tylko tarcza ktora potrafi sie rozpasc ze sprzezynami wlacznie ktore wpadna w docisk , dwumasa sprzedawana odrebnie w kosmicznej cenie , docisk w ktorym moga pekac sprezyny i nie tylko , lozysko wyciskowe ktore czesto sie rozpada wywalajac docisk w kosmos czesto itegrowane obecnie z wyprzeglikem hydraulicznym ktory lubi ciec

Cytat:
Napisany przez Jarson Podgląd Wiadomości
W ogóle się zastanawiam, dlaczego nie robią automatów z atrapą sprzęgła Można by sobie zapominać do woli... Tylko raz zdarzyło mi się zapomnieć, a i tak w połowie wciskania "sprzęgła" się opamiętałem, ale to było w dobrych warunkach, w zimie i bez ABS mogłoby się to źle skończyć.

Nie wiem, jak to jest w najnowszych konstrukcjach ze spalaniem. Cenniki producentów sugerują, że nic się nie zmieniło
Spalanie ja nie widze jakiejs szczegolnej roznicy pomiedzy spalaniem w moim tiptronic a kolegi manualem w takich samych autach . Fakt w zimie bez ABS w automacie to cienko

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 23.09.2013 o godz. 12:04
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post