Cytat:
Napisany przez - Deckard -
dzieki za odpowiedz, a teraz ostatnie pytanie czy oba te przewody czyli coaxial i optical przesyłają sygnał LFE czyli sygnał suba ?
|
Przesyłają żywcem zakodowany sygnał. Jak masz źródło AC3 czy DTS - to taki strumień masz na wyjściu i tyle kanałów, ile tam jest zakodowanych i sobie dekoder dekoduje. Więc jak jest 5.1, to masz 5.1 jak jest 2.0, to masz 2.0 (ewentualnie wzmacniacz może z tego wysłać basy na suba).
Ale jak masz źródło niezakodowane (np. efekty dźwiękowe w grach) czy materiał zakodowany w czymś innym niż AC3/DTS (np. AAC 5.1 w filmie) to na są trzy opcje:
1. na wyjściu cyfrowym masz PCM stereo z co najwyżej przestrzennymi efektami zakodowanymi do pseudoprzestrzennego systemu typu dolby pro logic.
2. program softwarowo przekoduje do AC3/DTS. Np. Pot Player (chyba KMPlayer też) potrafi przekodować AAC 5.1 do AC3. Nie wiem, czy w grach ktoś to zastosował - bo wymaga znaczącego obciążenia procka którego w grach raczej nie zbywa.
3. Nastąpi sprzętowe zakodowanie do AC3/DTS. Ja znam dwa sprzęty które to robiły, ale obydwa leciwe i do komputerów stacjonarnych (zintegrowany SoundStorm i BlueGears X-Mystique 7.1). Nie wiem, czy od tego czasu się coś pojawiło ale raczej mało prawdopodobne, by laptop potrafił sprzętowo zakodować do AC3.
Wracając do pierwotnego pytania jak masz źródło AC3 albo DD, to lepiej połączyć cyfrowo, bo im krótszy tor analogowy, tym mniej zakłóceń zbierze i lepsza jakość. Do tego przetwornik cyfrowo-analogowy nawet w tanim amplitunerze masz kilka klas lepszy, niż w przeciętnym PC i co najmniej porównywalny z hi-endowymi kartami dźwiękowymi.
Ale jak masz źródło niezakodowane do AC3/DTS, to w praktyce jedyne wyjście to po analogu 5.1 kanałów.