Cytat:
Napisany przez nimal
|
Ale to nie koniec festiwalu klaunów-dziś minister MSW Bartłomiej Sienkiewicz powiedział w tej sprawie w radiowej Jedynce," że jest pełen podziwu dla funkcjonariuszy, którzy
nie sięgnęli po środki ostateczne i w finale udało im się spacyfikować zatrzymanego".
Skoro do wypełniania funkcji poborcy podatkowego jaką pełnią w większości policjanci wystarczy czytać (odczytanie PESEL i danych )i pisać(wypisać mandat) to takich się zatrudnia więc trudno od nich wymagać myślenia i sprawnego działania -pomijając fakt że interwencja zupełnie nie adekwatna do
sytuacji.Skoro facet miał wątpliwości co do prawdziwości policjantów to zwyczajowo wzywa się drugi oznakowany patrol czy też prosi się gościa aby zadzwonił do dyżurnego i sprawdził numery blach i samochodu.
Trudno ustalić jak było oprócz tego że próbowali go zatrzymać za przekroczenie prędkości podobno o około 10km\h.-film zaczyna się w chwili szarpaniny.
Zdaniem Schulza, policja zatrzymała go, bo nie chciał się zgodzić, by zjechać w polną drogę. - Pytałem się o co im chodzi, ale oni powalili mnie na ziemię. Nie chciałem się kłaść, bo mam problemy z kręgosłupem. Powiedziałem im, że nie będę się kładł w piasek, bo nic nie zrobiłem. Ale stało się tak, jak się stało, powiedział w rozmowie z reporterem Radia Gdańsk .
Zatrzymany mężczyzna, mimo iż czuje się poszkodowany zapłacił mandat, bo inaczej nadal siedziałby w areszcie. Ostatecznie Janusz Schulz przyjął grzywnę w wysokości 5000 tysięcy za znieważenie funkcjonariuszy i naruszenie ich nietykalności. Zapłacił również mandat w wysokości 1000 złotych za wykroczenia drogowe.
Cytat:
Napisany przez nimal
|
W sumie wszystko fajnie i przyjemnie i sprawnie ale różnica polega na tym że
w polskiej wersji wywiadowcy zatrzymali auto które błądziło w Wa-wie i jak dobrze pamiętam pojechało kawałek pod prąd czy na zakazie wjazdu albo ruchu-oczywiście nie zmienia to faktu prawidłowego i sprawnego działania
policjanta powalającego kozaka karka -ale tylko potwierdza że wyszkoleni
funkcjonariusze również muszą robić za poborców podatkowych i uganiać się
za kasą a nie za bandytami i złodziejami.