Moim zdanie trochę przesadzacie. Na początek wystarczy jedna karta graficzna. Za rok, półtora i tak będzie przestarzała. Nawet na 2 nie wiem, czy jest potrzebny zasilać 1 kW. Dysk SSD wcale nie musi być z serii PRO, więc tu też można zaoszczędzić stówkę albo i więcej. Tak samo z pamięcią RAM. Na pewno potrzebne jest aż 16 GB? Na początek wystarczy 8 GB, a jak będzie brakować, to wtedy można dokupić.
Ja kiedyś też byłem zdania, że jak już składać zestaw, to musi być TOP za 5k minimum. Problem w tym, że po 2 latach już jest przestarzały. Po 3 trzeba się dość mocno zastanawiać nad upgradem, czyli wymiana płyty, procka, grafiki, ewentualnie dorzucić RAMu. Reszta zostaje.
Po odjęciu tej grafiki, ewentualnie zmniejszeniu nieco ramu, nawet z systemem mieści się w 5000 PLN (jeżeli nie bierzemy pod uwagę monitora).
Dyski z serii Caviar Black możesz śmiało brać. Seria Blue też może być, jeżeli chodzi o magazyn danych. Oczywiście trzeba pamiętać o backupach, jeżeli są na komputerze jakieś bardziej wartościowe dane.
|