Najgorsze są reklamy typu "jeżeli matka kocha swoje dziecko to kupi mu X dwa razy dziennie. Każdego dnia."
Fajnie jak dzieci tego słuchają.
I na koniec szeptem, delikatnie, by nie było słychać (ludzie czasem ściszają odbiorniki do reklam, bo te mają 200% głośności filmu) "uważaj, ten lek jak każdy może zabić Twoje dziecko".
Reklamy które mówią nie tylko co, ale i jak często masz kupować. Są też reklamy z których wylewa się totalna głupota czy promowanie niedobrych zachowań.
Każda reklama to ściema, próba wciśniecia produktu. Nieważne czy potrzebny, nieważne czy pożyteczny, czy szkodliwy. Co nie jest zabronione jest dozwolone, produkt ma sie sprzedać, kłamstwo nie zaszkodzi. Proponuje zawsze reklamy oglądać z takim nastawieniem, wtedy ich wydźwięk jest inny, często odpychający. Czyli lepszy.
Ale są też reklamy z pomysłem, często bez słów, bez krzyku. Produkt, logo, hasło, zaskakujący finał, melodia, delikatna forma, zapadające w pamieć skojarzenie. Te mi się podobają, jako dzieło. Na pewno też na mnie skuteczniej działają.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 06.11.2013 o godz. 10:31
|