Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.11.2013, 11:25   #11
CeKa
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.03.2013
CeKa zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bardzo ciekawe spostrzeżenia Berion, i że tak powiem na czasie.
Wszystkie nasze przeżycia mają na nas jakiś wpływ, nawet jeśli sobie z tego nie zdajemy sprawy. Traumatyczne przeżycia zostawiają większe "rysy na głowie" i z tego większość zdaje sobie sprawę, bo daje się to zauważyć dość wyraźnie. A co z resztą życiowych doświadczeń ? Czyżby przechodziły bez śladu ?
Myślę że całe życie nas kształtuje, nasze wybory, decyzje podejmujemy pod wpływem wcześniejszych przeżyć czy tego chcemy czy nie.
To jakie oglądaliśmy bajki, jakie czytaliśmy książki, jakie słyszeliśmy opowieści wszystko zostawia po sobie jakiś ślad w głowie nie do wymazania.
Ktoś sobie zdał z tego sprawę, i zaczął badać psychikę ludzką.
Co się działo w obozach w gułagach ? Wystarczy sobie poczytać książki co tam się działo i do czego ludzie byli zdolni. Chociażby "Inny Świat" Grudzińskiego.
Myślę że czas II WW i kilku dziesięcioleci po niej był czasem odkrywania psychiki ludzkiej i sposobów wpływania na nią. Dzisiaj zaś zbieramy tego żniwo.

Andrzejj9 napisał : "1) Próbując bronić się przed manipulacją innych na tobie, zaczynasz.. sam sobą manipulować. Niby to lepsze, ale..."

"Manipulacja (łac. manipulatio ***8211; manewr, fortel, podstęp) ***8211; w psychologii oraz socjologii to celowo inspirowana interakcja społeczna mająca na celu oszukanie osoby lub grupy ludzi, aby skłonić je do działania sprzecznego z ich dobrem, interesem." - z wikipedii.

Tak więc manipulacja samym sobą nie istnieje, to co opisał Berion to raczej wykształcony mechanizm obronny przed manipulacją.

Manipulacja to działanie które w ukryty sposób wpływa na Twoje decyzje, tak iż robisz to czego właściwie nie chcesz.

Jak więc widać programować można nie tylko komputery, lecz także i ludzi.

"Jednostka jako jednostka, ponad powszechność" Soren Kierkegaard.

Czy wy również dostrzegacie kryzys występowania indywidualności ? Spoglądając wstecz dalej niż wiek, można zauważyć że ludzie byli bardziej barwni.

Takie to moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam
CK

Ostatnio zmieniany przez CeKa : 06.11.2013 o godz. 11:28
CeKa jest offline   Odpowiedz cytując ten post