Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.11.2013, 08:40   #3
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kultivator Podgląd Wiadomości
tendencja jest taka, że jak coś kopiuję to transfer spada systematycznie
Tak jak napisałem powyżej to może być całkiem normalne, zależnie od sposobu kolejkowania użytym w systemie.

Nie wiem jakie kolejkowanie jest w Windows, ale przykładowo w Linuksie przy ustawieniu kolejkowania CFQ obserwowałem identyczne zachowanie.

Tymczasem Deadline przez cały czas kopiowania utrzymywał stały poziom i równomiernie rozkładał cykle odczytu/zapisu.

Efekt jest taki, że przy małych plikach CFQ jest bezkonkurencyjny bo początkowa prędkość kopiowania jest imponująca, ale przy większych Deadline potrafi skończyć 30% szybciej, bo CFQ po krótkim sprincie się "zamula" (to nie jest uniwersalna prawda, zależy od dysków, kernela itd, więc nie sugerujcie się tym przy ustawianiu swojego kompa).

Podejrzewam, że w Windows kolejkowanie jest bliżej CFQ, bo jest to scheduler bardziej zaawansowany, zalecany i preferowany do komputerów domowych (m.in dzieli dysk sprawiedliwie między konkurujące programy).

Tymczasem prosty deadline jest raczej dla serwerów i SSD - ale ja go używam wszędzie - bo bardziej mi odpowiada jego przewidywalne zachowanie przy dużym obciążeniu.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 07.11.2013 o godz. 08:45
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post