Jaki manipulacja ma wydźwięk to już raczej sprawa moralności.
Druga sprawa to czy można zmanipulować kogoś kto ma świadomość że go manipulujemy ?
Raczej manipulacja działa tylko wtedy gdy pacjent nie wie o tym że jest manipulowany.
Samo-manipulacja działała by tylko wtedy gdy nie jesteśmy jej świadomi.
Ja raczej uważam że Berion jest w pełni świadomy tego co robi tj. odrzuca reklamowane towary.
Gdy ktoś jest świadomy to już raczej przekonywanie, a nie manipulowanie się odbywa.
Berion spostrzegł manipulacje, i próbując się przed nią obronić przekonał sam siebie (świadomie) do czegoś wprost proporcjonalnie odwrotnego. Równie dobrze mógł przekonać siebie że jednak ten produkt jest najlepszy.
Tak właśnie uważam, ale możemy drążyć wieczność, jeśli nie ustalimy jednej Definicji słowa "manipulować".
Świta mi w głowie że właśnie manipulacja ma miejsce wtedy i tylko wtedy gdy nie mamy o niej świadomości.
A co do marek/firm nie są gwarancją jakości, ale nie oszukujmy się w dzisiejszych czasach jak chcesz coś kupić konkretnego to musisz zapłacić konkretną cenę.
Żebyś "Ty" mógł przyoszczędzić to i firma musi na czymś zaoszczędzić, np na materiale użytym do produkcji.
Jak mawiała profesorka od ekonomii ; "Nie stać mnie na to żeby oszczędzać" , jedno z niewielu jej zdań które utkwiło mi w pamięci, no może jeszcze "rybeczki kochane" hehehe.
Pozdrawiam !
CK
|