Podgląd pojedynczego posta
Stary 07.11.2013, 13:27   #14
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez CeKa Podgląd Wiadomości
Gdy ktoś jest świadomy to już raczej przekonywanie, a nie manipulowanie się odbywa.
Czyli jak wiesz, że ktoś chce, żebyś się roześmiał, to niezależnie od tego, czy powie "zaśmiej się" czy opowie kawał to jest to przekonywanie?
Jak dla mnie to manipulować można na różne sposoby i nawet zapowiadając "za chwilę sprawię, że się roześmiejesz, chociaż teraz płaczesz".
A jak sam sobie poprawię humor? Jak sam przed wejściem na egzamin ustny przekonam siebie, żeby się wyluzować to będzie to przekonywanie? Przecież jeżeli to zrobię wyobrażając sobie komisję ubraną w stroje klaunów, to nie będzie to manipulacja?

Cytat:
Napisany przez CeKa Podgląd Wiadomości
A co do marek/firm nie są gwarancją jakości, ale nie oszukujmy się w dzisiejszych czasach jak chcesz coś kupić konkretnego to musisz zapłacić konkretną cenę.
Tu już wkraczamy na grunt przekonań. Mam przekonanie, że ładne laski wybierają przystojnych facetów (bo brzydki jestem). I to pomimo tego, że wiele z nich twierdzi, że bardziej pociąga je dowcip, charakter czy inteligencja. Ja wiem swoje.

Wiele z przekonań jest zbudowanych przez manipulację. I chyba wszyscy wiemy, że koszt wyprodukowania procesora sześciordzeniowego z dwoma albo czterema rdzeniami zablokowanymi jest taki sam, jak tego bez żadnej blokady. A jednak producent wykorzystuje nasze przekonanie, że za jakość/wydajność trzeba zapłacić. Wykorzystują to tez producenci dóbr luksusowych np. perfum. To znaczy takich jak i tańsze, tylko droższych i ładniej opakowanych. Cena nie ma niewiele wspólnego z kosztami produkcji. Ale owszem, do dóbr luksusowych trzeba zatrudnić drogie gwiazdy do reklamowania, drogie lokale w centrach miast do sprzedawania. No i trzeba dopilnować, żeby te koszty zostały rozbite na małą sprzedaż. Bo jak towar będzie popularny i wiele osób go kupi, to przestanie być luksusowy.