Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.11.2013, 16:14   #2
KarolluZ
Guru

Data rejestracji: 29.06.2002
KarolluZ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
To na resztę zadań zostaje od 0 do 100% zależnie od ustawionych priorytetów na procesach Tym już martwi się scheduler.
Zazwyczaj priorytety sa równe (w windows nazywa się to priorytet "normalny" i większość programów i usług go ma) , tzn scheduler zabierze jednemu i da drugiemu w proporcjach 50/50.
Aby svchost mógł tak zamulić CPU, że NOD nie mógłby dociągnąc aktualizacji, to musiałby mieć chyba priorytet "realtime" - ale wtedy nie dałbyś rady go zabić, bo zamuliłby Ci nawet kursor myszy

Bardziej prawdopodobne wydaje mi się więc, że svchost.exe celowo blokował połączenia do serwerów NOD, dopóki z palca go nie ubiłeś. Czyli ....

Ponadto dawno nie miałem styczności z WinXP, ale wydaje mi się, że system nie pozwala tak sobie ubijać swoich usług - od tego jest panel sterowania usługami (services.msc)
Normalnie powinienes chyba dostać coś w rodzaju "brak dostępu".
Jeżeli mam rację, to to co ubiłeś wcale nie było usługą systemu windows, tylko się pod nią podszywało, czyli ...

Być może nie mam racji, to tylko teorie (choć poparte doświadczeniem) - ale moim zdaniem powinieneś naprawdę dobrze przeskanować kompa, najlepiej jakimś mało popularnym programem AV, ponieważ na zainfekowanym już komputerze zazwyczaj nic innego nie zainstalujesz.
Wirusy aktywnie bronią się zakłócając lub uniemożliwiając pracę czy instalację najpopularniejszych pakietów AV i sam tego dwukrotnie doświadczyłem na Avirze i Avaście .
Powiem tak, zawsze było tak, że usługi svchost jakoś się "mnożyły" w procesach. Niektórzy mieli ich 4 niektórzy z 7. U mnie jeden svchost oznaczony jest usługą systemową i osiąga 99%. Bez problemu mogę go ubić i po prostu znika z listy, ale pewnie po jakimś czasie znowu się pojawi jak będzie chciał ściągać aktualizacje w tle. Avasta nie zainstaluje, bo jakoś nie przechodzi on u mnie najważniejszego kryterium: nie wzbudza mojego zaufania. No nic, będę kombinował dalej, a jak coś wykombinuję to nie omieszkam umieścić tutaj rozwiązania.