Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.11.2013, 20:37   #9
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Pozwoliłem sobie wydzielić dyskusję, bo problem jest ciekawy.

Dziwnym zbiegiem okoliczności, u mnie występuje podobny problem. Od 3 dni bateria wytrzymuje mi jakieś 6h bez ładowania, a poprzednio wytrzymywała prawie 2 dni. Poczytałem trochę o tym i znalazłem pośredniego winowajcę. Jest nim proces Media (Multimedia w wersji pl). Proces ten drenował baterię w 50%, więc nic dziwnego, że tak szybko padała. Dzięki postom w tym temacie poczytałem o wakelockach, ściągnąłem Wakelock Detector i dzięki temu widzę, co powodowało zjadanie baterii.

Wiem więc, co powoduje problem, ale nie wiem, dlaczego. Otóż proces ten odpowiada za skanowanie plików multimedialnych i w pewnych przypadkach potrafi się zawiesić/zapętlić, czy diabeł wie co. Po prostu ciągle skanuje i pożera baterię. Z tego, co udało mi się wyczytać, problemem może być jakiś uszkodzony plik, którego z jakiegoś powodu nie można odczytać. Ok, brzmi logicznie, problem w tym, że nie ma łatwego sposobu, żeby ten plik znaleźć

To co jeszcze zaobserwowałem, to komunikat, że karta pamięci jest pusta. Pojawia się od czasu do czasu, by po chwili wszystko było ok i za chwilę to samo. Nie mam pojęcia, o co chodzi. Rozwiązaniem jest pewnie format karty SD, ale nie mam na razie czasu, żeby bawić się z przywracaniem wszystkiego, więc szukam jakiegoś łatwiejszego sposobu.

Kolejna rzecz, którą zaobserwowałem, przy włączaniu telefonu pojawia się na krótko komunikat, że nie można w tej chwili pobrać czegoś. Taki sam komunikat pojawia się podczas problemów z pobieraniem MMSów, więc stawiam, że to może być coś podobnego.

Tymczasowe rozwiązanie

Tymczasowo rozwiązałem problem wyłączając proces Media. Nie ma już takiego drenażu baterii, ale jest to jedynie chwilowe obejście problemu, a nie jego rozwiązanie. W tej chwili mam tylko 14% baterii, po 12 godzinach używania - tylko przychodzące powiadomienia, brak WiFi itp. Z włączonym WiFi już telefon byłby już dead.

Ktoś się spotkał z tym problemem? Jest jakiś sposób, żeby wyświetlić aktualnie odczytywane pliki. Ewentualnie coś, żeby sprawdzić, czy z kartą SD jest wszystko ok.

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline   Odpowiedz cytując ten post