Cytat:
|
Napisany przez Sobrus
Chyba wiem o co mu chodzi.
Full wipe telefonu, sprawdzanie co "works" a co "not works" itd.
|
Full Wipe telefonu nie jest konieczny, jednak przy przejściu z jednej wersji 4.3.x -> 4.4.x, czy 4.4 -> 5 jest MOCNO zalecany.
Cytat:
Wipe data, cache, and dalvik cache
** (if you are simply applying an update to this rom base this might not always be required)
*** but do not report bugs if you didn't full wipe))
|
Jeżeli po zaaplikowaniu takiej zmiany coś przestaje działać i ta osoba nie zrobiła Full Wipea to nie powinna zgłaszać problemów, ponieważ są one najprawdopodobniej spowodowane aktualizacją na tzw. nakładkę.
To jednak kwestia.
Cytat:
Czy te rzeczy wymienione w sekcji "Features" to tak na poważnie?
Przecież wiadomo, że Sensacja ma Bluetooth czy GPS . W tym ROMie ma nawet Audio really?
Gdyby tego nie było, nie widze sensu w ogóle pokazywać że taki ROM istnieje.
|
Tak na poważnie, jednak nie zrozumiałeś sensu tej sekcji. Wsparcie dla Senscji jest
NIEOFICJALNE. Znaczy to tyle, że CM w wersji 10.1-11 nie jest robiony przez CMTeam, ze względu na brak sterowników do tych wersji systemu.
Aby można było uruchomić Android > 4.0 musiało zostać zrobione wiele hacków - można sobie poczytać wątki co konkretnie musieli zmodyfikować aby zmusić do działania go na Sensacji.
Sekcja Features oznacza to co działa w danym telefonie - nieoficjalne CM ROMy, często mają braki. Tutaj jak widzimy telefon jest w pełni sprawny.
Pierwsze wersje ROMu często zaczynają z pozycji gdzie część rzeczy nie działa - XDA to serwis dla Developerów, i stąd takie a nie inne prowadzenie wątków.
Cytat:
Plus traktowanie userów jako alpha testerów, nie każdy może sobie pozwolić na telefon który raz działa raz nie, czy udzielanie się na jakimś forum "u mnie nie działa BT, oto stack trace, poprawcie pliz przed końcem roku".
Co innego gdyby to było OTA, podpinasz telefon do repo, sciąga się instaluje, wersja stable, reboot i gotowe. Albo chociaż instalujesz średnio stabilną wersję a potem z OTA lecą systematycznie fixy.
Pomarzyć można, tym bardziej że nawet oficjalne romy często trudno nazwać stable.
|
XDA Developers to
SPOŁECZNOŚĆ a nie wsparcie firmy, która wypuściła telefon.
Nie chcesz to nie używaj. Nikt nie każe Ci korzystać z ROMów ich produkcji. Jeżeli jednak zaczniesz to okaż choć odrobinę szacunku dla ludzi, którzy robią to w swoim wolnym czasie.
Oficjalny CM posiada opcję instalacji via OTA! Nic nie tracisz - wszystkie dane są zachowane. Nawet jeżeli ściągasz cały ROM i wgrywasz go przez recovery bez Full Wipea to dane zachowujesz - można to porównać do instalacji Windowsa 7 na XP. Aktualizacja nie kasuje Ci nic z systemu.
Kwestia nieoficjalnych kompilacji wygląda różnie. Developerzy, którzy zajmują się konkretną kompilacją często zostawiają OTA w CM. Jeżeli ją kasują to w zamian za to jest np. aplikacja od serwisu Goo (czy jakoś tak), która działa w podobny sposób.
Jeżeli nie ma ŻADNEJ aplikacji to instalacja ROMU sprowadza się do zabootowania telefonu przez recovery i wskazania pliku ZIP z ROMem. Przy zrobieniu aktualizacji - nie niszczysz zapisanych danych dostajesz nową wersję systemu bez kasowania zapisanych danych - ROBIĘ TO TAK NON STOP.
Dalej, XDA jest serwisem społecznościowym - tutaj nic nie masz zagwarantowane, coś będzie jak będzie. Tak właśnie działa społeczność. Jeżeli się to komuś nie podoba to nie musi korzystać z jej zasobów. Jednak dzięki społeczności spora część telefonów dostaje drugie życie od ludzi, którzy nic za swoją pracę nie biorą, więc troszeczkę szacunku dla nich i dla ich pracy.
Jeżeli ktoś nie dostaje aktualizacji od PRODUCENA to niech pisze do niego.
Cytat:
Nie zrozum mnie źle, to bardzo fajnie że jest Android 4.4 na Sensation, i mam nadzieje że podzielisz się wrażeniami.
Szkoda tylko że to wszystko działa troche nie tak jak powinno (chodzi o kwestie updatów, sposobu update oraz często jakości tych update).
|
Android 4.4 na Sensacje jest NIEOFICJALNY. Takie ROMy mogą, ale nie muszą być stabilne. Robią je zapaleńcy.
To je odróżnia od oficjalnego ROMu od CMTeam tym, że może być bardziej zabugowany i pewne rzeczy mieć "zhackowane" - obejścia itp.
Cytat:
Btw przejście na Tizen może być przejściem z deszczu pod rynnę. Coś mi się wydaje, że Samsung chce trzymać łape na tym systemie tak jak Google na Androidzie.
Licencja jest złożona, a całe SDK jest zamknięte.
|
Spodziewałeś się czegoś innego? Z Androidem jest ten problem, że sterowniki są w większości zamknięte. Jeżeli producent np. GPU nie udostępnia źródeł i nie wyda binarek dla nowego systemu to jest problem z odpaleniem go na takich urządzeniach.
Właśnie przez takie zagrania większość telefonów nie otrzymało wsparcia do nowszej wersji systemu. To tak jak by pod twoją kartę AMD wydało sterowniki do Win7, ale od 8 już nie a na tych z 7 karta nie ruszy pod 8.
Z Sensacją problem jest tego typu, że używa PMEM natomiast nowe wersje Androida używają już ION -
http://lwn.net/Articles/480055/
Cytat:
|
Napisany przez Berion
Nie bawi mnie ten beta testing. Do flagowców przez jakiś czas wychodzą dopracowane rom-y, ale do innych telefonów już niekoniecznie. Pociotki głównych branczy. I trzymanie kciuków żeby wszystko działało. Nie bawiłbym się w to w ogóle gdyby mój telefon nie był przeładowany szpiegowskim gównem i wszelkiej maści crapware którego nawet wyłączyć się nie da. T onie może być tak, że kupuję telefon >> komputer i jest w nim na stałe zaspawane 20 aplikacji fejsbuka, tłitera itp. i nie może być tak, że ja na swoim telefonie nie mam praw administratora.
Za Tizen wziął się Samsung, ale razem z Linux Foundation i chyba IBM. Nie sądzę aby to zamknęli (ups, przepraszam, uzależnili ;] od Google Services) tak jak Google.
|
Ten ROM nie jest oficjalnym CM. Oficjalne wsparcie od CM skończyło się na CM10(Android 4.0.x). Przy oficjalnym ROMie od CM wszystko jest zazwyczaj stabilne i nie sprawia problemów.
Kwestia twojego telefonu to tak na prawdę nie problem ani Google, ani CyanogenMod Teama tylko SONY.
Inne systemy jak TIZEN, czy Sailfish OS będą nadzorowane przez jedną, lub kilka firm. Do momentu poznania pierwszych telefonów nie ma co gdybać jak to będzie bo nie wiadomo.
Wracając do Sensacji. Dzięki społeczności mam najnowsze wersje Androida - HTC wypięło się na nas po 4.0.4. Cóż mają takie prawo, jednak ja mam też prawo nie kupić ich kolejnego urządzenia - co na pewno uczynię.
KitKat pewnie zagości u mnie jak tylko się wyrobi - tzn. nie będzie żadnych problemów, pierwsze builidy są nie do końca stabilne.
Dzięki temu będę miał najnowszą wersję systemu