Przyjrzałem się bliżej obecnej ofercie i tak napiszę - płyty jednak bym nie zmieniał.
To co mi się w tej MSI nie podoba, to 3x PCI-E x16 - zbędny podzespół, za który się płaci. Ale co z tego, skoro cena i tak jest atrakcyjna? Chipset, budowa, sekcja zasilania - wszystko w najlepszym porządku. Portów zewnętrznych ma niezbyt wiele (np. tylko 6 USB, z czego 2 USB 2.0), ale to i tak wystarczy.
Ale wpadłem w międzyczasie na pomysł, do rozważenia. Ta płyta ma gniazdo mSATA, może warto byłoby pójść w tę stronę i sprawić sobie odpowiedni SSD? Wówczas z tego co się orientuję można stworzyć sobie wolumen za pomocą funkcji Super RAID, składający się z tego SSD + HDD - zaletą tego rozwiązania jest automatyczne przenoszenie najczęściej używanych plików na SSD, natomiast partycja systemowa ma pojemność taką jak oba nośniki razem wzięte - nie trzeba się więc zastanawiać nad tym, czy SSD o jakiejś tam pojemności wystarczy.
O ile mnie zresztą pamięć nie myli, dzięki tej funkcji tak samo można łączyć zwykłe 2,5" SSD z HDD - ale to trzeba byłoby jeszcze sprawdzić, mogę się mylić.
|