Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.11.2013, 01:02   #127
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Ośmielam się nie zgodzić, procesor i radio pobiera moim zdaniem znacznie więcej.
Wejdź sobie do Ustawienia --> Bateria i zobacz co tam najbardziej obciąża

Cytat:
Jednak nie przeceniałbym tego, zwłaszcza że telefony Samsung używają ekranów AMOLED, które są dużo bardziej energooszczędne od LCD - m.in przez brak podświetlenia. Najbardziej prądożerny jest IPS.
Tu masz racje, AMOLED jest najbardziej energooszczędnym panelem.

Cytat:
GPU bierze dużo prądu tylko gdy generuje grafikę 3D, czyli nie tak znowu często. Ponadto GPU w ogóle coś robi tylko wtedy gdy ekran jest odświeżany. W idlu bierze tyle samo niezależnie od rozdzielczości.
I na koniec - Apple A7 ma jeden z najpoteżniejszych GPU na rynku, a iOS (według Ciebie) jest bardzo wymagający dla GPU - wiec teoretycznie to iPhone powinien mieć większą baterię, no nie?
Tak dalej twierdzę. Jednak patrząc na testy Adreno 330 można powiedzieć, że w niczym nie ustępuje temu w iP5S.

Cytat:
Nasz problem z porównaniem jest taki, że tak naprawdę nie mamy żadnych danych odnośnie czasów działania.
Możemy tylko spekulować i wróżyć z fusów.
No jak nie? Podałem Ci czas na papierze. Jak poczytasz sobie fora to zobaczysz, że czas działania pokrywa się z tym co jest na papierze. Oczywiście mówię o standardowym oprogramowaniu.
W Androidzie można postawić sporo ciekawych usług, które niestety wpłyną na działanie (np. Tasker).

Cytat:
Jednak zauważ, że oficjalne dane odnośnie długości działania iPhone 5S są nawet nieco lepsze niż iPhone 4S, który miał mniejszy ekran 3.5'' i dwurdzeniowy Cortex A9 @ śmieszne 800Mhz i tylko troche mniejszą baterię.
To akurat jest normalne. Nowe procki są w mniejszym procesie == mniejsze zużycie energii niż poprzednik.
Cytat:
Wnioskuje z tego, że nowy Apple A7 nie jest bardziej prądożerny od Apple A5, a może nawet mniej.
jw
Cytat:
10h video, 40h muzyki i 10h internetu przez WiFi brzmi całkiem nieźle i wydaje mi się, że mój telefon z dwoma energooszczędnymi rdzeniami Cortex A5 (Snapdragon S4 Play) wcale lepszych czasów nie uzyska.
Tylko o tym mówię. iP wcale nie ma lepszych czasów niż topy z Androidem. Różnicę dopiero widać w notebookach, czy tabletach bo tam Apple zapakowało 2x więcej ogniw.
Żadna magia.

Cytat:
Nie wiem o jakich słabszych podzespołach piszesz, skoro właśnie musiałeś wyciągnąć Snapdragona 800 z baterią 3200mAh, aby się z nimi zrównać - a i tak średnio się udało.
Podałem Snapdragona 800 z 2300mAh. Jednak należy pamiętać, że tutaj jest większy wyświetlacz oraz jego rozdzielczość.

Jeżeli byśmy dali 1500mAh i podobny panel co w iP to czasy by były bardzo zbliżone, co tylko udowadnia to o czym mówiłem - Apple wygrywa w czasach pracy tylko tam, gdzie upakowało 2x więcej ogniw. Tam gdzie ogniwa ma podobnej pojemności co konkurencja czas pracy jest porównywalny z nią.

Cytat:
Nie wiem też, co masz na myśli pisząc o 2x większych ogniwach, skoro bateria iPhone 5S to śmieszne dziś 1570mAh, a bateria w iPadzie Air z wielkiim i bardzo jasnym ekranem IPS 2048*1536 (jak słusznie zauważyłeś prądożernym) to standardowe 8,8Ah.
Moje porównanie było do urządzeń gdzie Apple ma 2x większą przewagę w pracy na jednym ładowaniu.
Taki Nexus ma delikatnie większą rozdzielczość przy delikatnie większej baterii 9Ah, i trzyma 9h na papierze. iPad Air ma niby 10h na papierze.

Jak widać przy podobnych ogniwach Apple wcale nie jest lepsze. Przewagę ma dopiero jak zastosuje 2x większe ogniwo. Tylko o to mi chodziło. Tutaj nie ma żadnej magii jak niektórzy sądzą.

Cytat:
Jeśli spojrzysz na inne tablety 10 cali, nawet te w cenach poniżej 1000zł, to też znajdziesz tam baterie pojemności 8-10Ah. Nie jest to NIC nadzwyczajnego. Przy czym te tablety ani nie są tak szybkie (np 4x Cortex A7 @ 1.0Ghz - Onda V972), ani nie działają tak długo jak iPad, a ich ekran nie jest tak jasny.
Podałem Ci przykład N10, który niszczy twoją tezę.

Cytat:
Właśnie jak na razie nic nie widać, co najwyżej że Apple uzyskuje wyniki podobne do topowych wielordzeniowych potworów biorąc tyle prądu co procesory low-end.
Nawet myPhone Fun za 400zł z dwoma rdzeniami Cortex A7 28nm (trudno o coś bardziej oszczędnego) ma większą baterię niż iPhone 5S.
iPhony trzymają tyle co topowe telefony z Androidem, albo i mniej. Na papierze są zawsze gorsze..