Cytat:
Napisany przez andy
Wejdź sobie do Ustawienia --> Bateria i zobacz co tam najbardziej obciąża 
|
Ekran 1%
Cytat:
|
Tak dalej twierdzę. Jednak patrząc na testy Adreno 330 można powiedzieć, że w niczym nie ustępuje temu w iP5S.
|
http://www.anandtech.com/show/7335/t...ne-5s-review/7
Czasem tak, ale generalnie iPhone 5 jest szybszy, żeby nie powiedzieć najszybyszy.
Cytat:
|
No jak nie? Podałem Ci czas na papierze. Jak poczytasz sobie fora to zobaczysz, że czas działania pokrywa się z tym co jest na papierze.
|
Podałeś wyniki benchmarków, nigdzie nie widziałem wzmianki o czasie pracy. Rzuć jakieś konkretne liczby proszę, żeby było do czego się odnieść.
Cytat:
|
To akurat jest normalne. Nowe procki są w mniejszym procesie == mniejsze zużycie energii niż poprzednik.
|
Oczywiście, ale mimo to są coraz bardziej prądożerne i mają coraz większe ogniwa. Nie bez powodu słuchawki z najmocniejszymi 4 jajowymi procesorami mają baterie rzędu 2-3Ah. Przy czym dziwnym zbiegiem okolicznoci te telefony wcale nie biją rekordów długości działania.
Cytat:
Tylko o tym mówię. iP wcale nie ma lepszych czasów niż topy z Androidem. Różnicę dopiero widać w notebookach, czy tabletach bo tam Apple zapakowało 2x więcej ogniw.
Żadna magia.
|
Dlaczego powtórnie powtarzasz kłamstwo, zamiast odnieść się do tego co napisałem?
Jak to ma 2x więcej ogniw? Od czego? Wskaż przynajmniej jeden tablet 9.7 cala który posiada porównywalny procesor i ogniwo 4.4Ah.
Może trzymają tyle samo (nie jest to prawda o czym niżej na przykładzie S4) ale topy z Androidem nie mają baterii 1570mAh. Nawet lowy mają już zazwyczaj więcej.
Co do MacBooków to masz 100% racji, a nawet 200% - zarówno Mac jak i PC mają te same podzespoły od Intela, a w dodatku znacznie bardziej prądożerne ekrany IPS, więc cudów nie ma.
W dodatku są takie cienkie, że nie ma innego sposobu jak zaklejenie ogniwa na stałe. Lipa straszna.
Cytat:
|
Podałem Snapdragona 800 z 2300mAh. Jednak należy pamiętać, że tutaj jest większy wyświetlacz oraz jego rozdzielczość.
|
S4 jak zauważyłeś nie ma snapdragona 800, a Note 3 ma baterię 3200mAh. Do tego oba mają ekrany AMOLED.
Cytat:
|
Jeżeli byśmy dali 1500mAh i podobny panel co w iP to czasy by były bardzo zbliżone, co tylko udowadnia to o czym mówiłem
|
Czyli Galaxy Note 3 działa dwa razy dłuzej od iPhone 5S, bo jak mu obetniesz baterie o połowę to będzie działać tyle samo? Prosze o źródło, bo to chyba najdłużej trrzymający smartfon na rynku.
Cytat:
Jak widać przy podobnych ogniwach Apple wcale nie jest lepsze. Przewagę ma dopiero jak zastosuje 2x większe ogniwo. Tylko o to mi chodziło. Tutaj nie ma żadnej magii jak niektórzy sądzą.
Podałem Ci przykład N10, który niszczy twoją tezę.
|
N10 to rzeczywiście ciekawy sprzęt, lecz mojej tezy nie niszczy ponieważ nie ma czterech rdzeni 2.3Ghz, tylko dwa 1.7Ghz, a w dodatku ma baterię większą i trzyma krócej.
Pytanie jeszcze czy jest tak samo szybki jak iPad, którego wykręcony S800 ledwo przegania.
Według recenzentów Note 3 wyposażony w S800 mimo troche większej baterii trzyma gorzej od Note2, bateria ledwo starcza na jeden dzień średniego używania. Mimo ekranu AMOLED i gigantycznej baterii.
Z baterią 1500 nie dotrwałby do południa, nawet z ekranem ajfona. Ponieważ ekran ma oszczędny, a wifi i radio aż tyle nie bierze żeby ubić taką baterię (polecam test Pentagram Monster), to zgadnij co pożera resztę energii.
Teraz pojedźmy po S4, który jest wciąż flagowcem Samsunga i korzysta ze wspaniałego big.LITTLE.
Cytat:
On a technical level, the iPhone 5s has a 1,570 mAh battery, while the Galaxy S4 holds 2,600 mAh of juice. Based on our experience, both phones' batteries should last a full day for almost any kind of "typical" use.
In our more formal test, where we stream video with brightness set at 75 percent, the iPhone 5s came out far ahead. It lasted about six hours and fifteen minutes. The GS4, meanwhile, only lasted around four hours and ten minutes.
|
iP odtwarzał wideo 6:15 a S4 - 4:10 , pierwszy ma baterię 1570, drugi 2600 (i kto tu pakuje więcej ogniw?), drugi ma większy ekran, ale AMOLED.
Przyjmijmy więc że ekrany biorą mniej więcej tyle samo - zwłaszcza przy dużej jasności AMOLED ma przewagę, bo IPS bierze dużo prądu nawet wyświetlając czarny ekran, a filmy mają sporo ciemnych scen.
Z podobnej baterii 1570mAh S5 odtwarzałby więc 375 minut a S4 - tylko 150 minut. Ajfon 2,5 raza dłużej (!) i jest znacznie szybszy od tego androidowego topa.
Weź jeszcze pod uwagę że stream był zapewne przez wifi, które powiedzy zjadło 300mAh na obu słuchawkach i z rezultacie "zdjęło" z baterii ajfona 19%, a Samsugna tylko 11%. Porównywanie tak różnych ogniw nie jest sprawiedliwe.
Oczywiście to wszystko są szacunki oparte o bardzo niedokładne przesłanki. Nie posiadam żadnych sensownych wyników pomiarów samego układu. Ty również nie.
Ale z tych skrawków informacji co posiadam jedyny dla mnie logiczny wniosek jest taki, że Apple A7 jest bardzo efektywne energetycznie, na pewno zancznie bardziej niż Snapdragon 800 i Eyxnos z S4.
Przy porównywalnej lub wyższej wydajności i zdecydowanie najlepszej wydajności w 1 wątku (to bardzo ważne!).
W dodatku to póki co jedyny układ ARMv8 64-bit, to chyba wystarczy żeby stwierdzić że aktualnie (listopad 2013) Apple ma ogólnie najlepszy i najnowocześniejszy układ na rynku.
Niestety life is brutal, fanem Apple nie jestem ale na to mi wychodzi.