Cytat:
Fakt, początkujący może mieć problemy.
Jednak trochę wyrosłem z instalowania najnowszych "cyferek".
Także postanowiłem przetestować debiana i generalnie nie szaleję, choć podpięte mam również repozytoria solydxk i siduction. Z tej drugiej dystrybucji mam zainstalowane całe KDE.
|
Nie chodzi tylko o cyferki ale o funkcjonalność. W stabilnym Debianie wszystko jest tak stare, że jest to bardzo smutne
Jeżeli już Debian to tylko sid.
btw, Gnome 3 ROX!
----
Wracając do mojego problemu z maliną. W sobotę chciałem sobie coś z repozytoriów zainstalować i przy zaklęciu: apt-get update pod koniec miałem znowu ten sam komunikat - problem z zapisem na karcie :/
Męczyłem się, męczyłem i DUPA. Nic nie pomagało. Dzisiaj kupiłem kartę 8GB Sandisk Class 10 30MB/s (rzeczywistość to 16MB/s) za 35,90zł w Komputroniku.
W domu zrobiłem sobie obraz karty:
Kod:
dd if=/dev/sdb of=/home/adny/Pulpit/raspbian_backup.img bs=4MB
Przy próbie wgrania okazało się że nowa karta jest za mała oO WTF? Otóż karta karcie nie równa i czasami jedna może być ciut mniejsza/większa.
Musiałem gparted zmniejszyć rozmiar /dev/sdb2 o jakieś 500MB (tak dla pewności

). Po wszystkim zrobiłem obraz partycji raz jeszcze i tym razem wgranie na nową kartę obyło się bez problemów i moja malina odżyła!
Pytanko jak teraz zareklamować kartę? Jak mogę udowodnić, że z nią coś jest nie tak?