Cytat:
Napisany przez Jarson
Po drugie, nie zawsze jest czas nawet na telefon, a też nie wszyscy mają w aucie zestaw głośnomówiący
|
Po pierwsze - daleki jestem od wierzenia w to, co wypisują na Onecie (gdzie indziej zresztą też). Tam, gdzie znałem bliższe szczegóły z wiarygodnego źródła tam w newsie było co najwyżej ziarno prawdy.
Po drugie - w newsie jest info, że w samochodzie była trzecia osoba, brat, i "Po drodze telefonicznie byliśmy w kontakcie ze szpitalem".
Po trzecie - przy wypadku
zawsze należy wezwać karetkę. I to z wielu względów.
1. Udzielą pomocy szybciej, niż dojedziesz do szpitala.
2. Są w stanie ocenić, w jakim stanie jest ranny i co zrobić, żeby mu nie zaszkodzić.
3. Mają warunki, by transportować rannego. A transport czy nawet przenoszenie np. bez kołnierza ortopedycznego może dobić.
4. Dostarczają niezwłocznie fachowych informacji o stanie pacjenta jeszcze przed dostarczeniem do szpitala. Ba, mogą podjąć działania przygotowujące do jakiegoś zabiegu już w karetce. Dzięki temu pacjent może trafić bezpośrednio na przygotowany blok operacyjny.
5. Pacjent dostarczony karetką nie czeka na izbie przyjęć.*
6. Karetka może nie przestrzegać przepisów kodeksu drogowego gdy nie zagraża to bezpieczeństwu ruchu
7. Obsada karetki wie dużo lepiej, z jakimi urazami gdzie zawieźć pacjenta. Oczywiście nie jest to system idealny (niedawno oglądałem reportaż, jak to godzinami lekarz szukał, gdzie zawieźć pacjenta na przyszycie palca) - ale na pewno lepiej trafi niż człowiek z ulicy.
8. Wzburzony wypadkiem kogoś bliskiego kierowca jest skrajnie niebezpieczny dla innych uczestników ruchu.
Po czwarte - nie jest zadaniem policjanta oceniać, czy przepisy są sensowne, czy nie. Ma obowiązek ich pilnować i tyle.
*Miałem nieprzyjemność wylądować kiedyś na urazówce. Szybko i sprawnie trafiłem na operację, chociaż to był weekend. Potem niejednokrotnie miałem okazję czekając w kolejce na wizytę kontrolną widzieć, jak pacjenci przywiezienie karetką śmigali bez kolejki i jak ktoś, kto sam się doczołgał do szpitala przebijał się przez rejestrację.