Dyskusja: SailfishOS
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.11.2013, 00:03   #11
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
No już nie przesadzaj, że beznadziejną. Na pewno mniejszą, ale nie beznadziejną.
No dobra mniejszą
Cytat:
Ciekawe bo mój Firefox potrafi napuchnąć czasami nawet do 2.5GB.
A mój nie Masz pewnie tyle kart odpalonych że Android by sie zrzygał.
Cytat:
Obecne systemy mobilne mają większe wymagania niż kiedyś, ponieważ teraz przykłada się większą wagę do szybkości i łatwości tworzenia aplikacji.
Wiele rzeczy jest rozwiązana już po stronie systemu. Jeżeli systemu daje Ci klasę do obsługi zapisu i odczytu plików z pamięci podręcznej i zakodowanie tego zajmie Ci 10x to chyba warto nie?
To nie ma nic wspólnego z sandboxem, tylko z Javą. I nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie na urządzeniu z założenia dość ograniczonym sprzętowo. Java i sandbox - i mamy system który działa tak jak działa. Kiepsko.
Cytat:
Wracając jednak do bezpieczeństwa. Izolowania nie da się inaczej rozwiązać jak uruchamiać aplikacji w podobny sposób jak ma to zrobione np. Android.
Ale ja wcale nie chce takiej izolacji! Na Linuksie nie mam, i co? I zyje, jakoś nikt tu nie woła o sandboxy - od tego jest AppArmor. Więcej - nie znam żadnego innego systemu który ma taką izolację i żadnego który by chciał.
Android to jedyny taki twór, ale dzięki wielkie za taką "ochronę" na systemie który na każdym kroku wysyła moje prywatne dane cholera wie gdzie.
Thanks...but no thanks.

Cytat:
Bezpieczeństwo na telefonach jest o wiele bardziej ważniejsze niż na desktopie.
Ciekawa teoria, uważasz że taki Outlook czy Thunderbird ma mniej ważne dane niż książka adresowa i poczta na telefonie? Bo zapisy z Angry Birds niespecjalnie musze chronić.
Ja uważam że bezpieczeństwo jest jednakowo ważne.

Cytat:
Oprócz izolacji między aplikacjami ciekawe jak wygląda system uprawnień.
Też mnie to ciekawi

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.11.2013 o godz. 00:18
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post