Dyskusja: Linux
Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.11.2013, 18:32   #238
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Na instalację innego emulatora terminala sam wpadłem

Jeżeli chodzi o usypianie to widziałem gdzieś o tym ticket - później się tym zajmę. Na razie będę musiał klikać uśpij w menu

Kolejny drobny problem to zmiana stylu gnoma. Zaciągnąłem to co chciałem, ustawiłem via gnome-tweak-tool jednak nie zmienia mi się wszystko - pasek w oknach pozostaje ten sam. Chodzi o pasek gdzie znajdują się przyciski do minimalizacji, maksymalizacji, zamknięcia.

Jak to jest z compizem na debianie? Wywalili go z repo. Warto instalować używając czarnej magii?
Mam też problem z zainstalowaniem VWware (VMware-Player-6.0.0-1295980.x86_64.bundle). Musiałem dociągnąć gcc, źródła jajka. Niestety nawet po tym czegoś mu albo brakuje, albo sam nie wiem. Ciągnę nowszą wersję VMPlayera i sprawdzę raz jeszcze po restarcie.

btw, Debian wydaje się szybszy niż Ubuntu. Szczególnie to widzę przy wybudzaniu. Na Debianie trwa to dosłownie 0 sekund, natomiast na Ubuntu ok 3-4.
Różnicę widać też w uruchamianiu programów itp. Debian jednak ustępuje pod względem łatwości w obsłudze. Osoba, która nigdy nie miała doczynienia z żadną dystrybucją linuksa (< 6 miesięcy ciągłej pracy) nie powinna po niego sięgać.