Cześć witajcie, na forum trafiłem za pomocą portalu CDRinfo.pl, a ledwo po rejestracji mam pilną potrzebę umieszczenia paru pytań ( dziwnych w sumie, ale sensowne odpowiedzi pozwolą mi na podjęcie dalszych kroków ).
Jako, że posiadam całkiem pokaźny zbiór ( bynajmniej dla mnie ) konsol równy 4 sztuki, będą to pytania odnośnie 3 z nich. Zacznę od krótkiego opisu każdego pudełka, który i tak nikt nie przeczyta

, ale da mniej więcej obraz o co chodzi.
Lecimy:
1. Playstation 1 model SCPH-7502, przerobiony, nie ma problemów ( będzie mi służył w temacie jako wzór pod resztę ).
2. Playstation 1 model SCPH-1002, jest to właściwie zlepek z 2 konsol ( obudowa i laser z 5502, MOBO z 1002 [ miała wymienianą MOBO z powodu uszkodzonej poprzedniej płyty głównej ]), przerobiona, zawiera 1 problem.
3. Playstation 2 model SCPH-77004, również przerobiona, zawiera póki co 1 problem.
4. Playstation 2 model SCPH-39004, nieprzerobiona, po przejściach takich jak wypięta taśma od lasera, zawiera więcej jak 1 problem.
Pytania:
Odnośnie numeru 2. Dlaczego konsola nie odczytuje nieoryginalnych kart pamięci? Zaznaczam tu, że memorki są sprawne, bowiem 7502 nie ma problemu. Brak napięcia dla tych memorek, oryginalną kartę Sony odczytuje i zapisuje na niej dane. Memorka jest firmy UPXUS 8 Mega.
Odnośnie numeru 3. Dlaczego konsola nie potrafi odczytać nieoryginalnych płyt Playstation 1, mimo, że jest kompatybilnie wsteczna z tą platformą, oraz nie ma problemu z odczytem kopii na PS2? Dotyczy to nieoryginalnych płyt, na oryginalnej nie sprawdzałem jeszcze.
Odnośnie numeru 4. Tutaj będzie zawile.
Po pierwsze: dlaczego w menu konsoli nie mogę nawet ustawić daty?

Próbuję zmienić wartości, jednak od razu wraca do 01/01/2000 godzina 0:00:00, co gorsza czas ten stoi w miejscu. Również sam Browser wygląda dziwnie tj. brakuje jakichkolwiek znacznych w nim animacji ( dla przykładu w 77004 mamy obracającą się "kulę" przy głównym menu oraz tzw. "zegar" w ustawieniach konsoli ).
Po drugie: konsola odczytuje oryginalne płyty z PSX, jednak nie odczytuje oryginalnych płyt na PS2. Dodam tutaj, że nie ma ona problemu z odczytaniem Audio CD oraz DVD-Video ( oryginalnej ), chociaż odnoszę wrażenie , że te płyty ( DVD-Video i PS2 Disc ) mają podobne struktury. Na portalu cdrinfo, w dziale o konsoli PS2 znajdziemy:
"
Czy mogę obejrzeć film DVD-Video?"
Tak, naturalnie. PS2 automatycznie bootuje takie płyty (nawet ich kopie na "gołej" konsoli!). Dodatkowo, jeśli masz w PS2 modchip, nie musisz się martwić o blokady regionalne.
Konsola nie bootuje kopii na gołej konsoli. Wiem napewno, że laser w niej nie jest w zbyt dobrej kondycji, ale nie potrafię zrozumieć jaki szwindel kryje się z płytami DVD. Za każdą konkretną i sensowną odpowiedź przyznam po jakimś punkcie, czy coś tam

Z góry dziękuję za pomoc.