Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.12.2013, 17:47   #6703
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
No i jaki mają na tym zysk? Czekam na jakieś profesjonalne testy, które pokażą że przez zmianę architektury procek dostał kopa większego niż 5-10%.
Andy, udajesz czy naprawdę nie widziałeś wyników wydajności dwurdzeniowego Apple A7? Ten procesor wywołał prawdziwą panikę w branży, spędziłeś ostatnie miesiące na Marsie?
Nic na ARM nie może się z nim równać jedynie Bay Trail x86_64.
Jasne najlepiej zamknąć oczy i powiedzieć: ja nie widziałem więc tak nie jest.

http://michalmynarski.komorkomania.p...-wszystko-cz-3
http://www.chip.pl/news/sprzet/proce...tow-procesorow
dwa pierwsze z brzegu linki na odświeżenie pamieci. A7 ma lipne dwa rdzenie @1.3Ghz. I przegania topowe 4 rdzeniowce@2.7, a Ty mówisz o 5-10% zysku... I jest na rynku niezagrożony od września.

Cytat:
Pokaż mi OSXa, który obsługuje podobną ilość sprzętu co Linux i Windows
Pokaż mi Ferrari z ładownością Żuka. Ilość obsługiwanego sprzętu jest jakąś miarą jakości systemu? OSX nie obsługuje dużo - bo po co? Za to fajnie że korzysta z tego co ma. Po co Ci super GPU na Linuksie skoro wsparcie dla OpenCL jest póki co beznadziejne, a programy z tego korzystające można policzyć na palcach jednej ręki drwala po wypadku? Ja znam tylko jeden (DarkTable)!
Wiesz ze bardzo lubie linuksa, ale choć mam 4 letnią kartę HD5670 to i tak nie moge wykorzystać jej możliwości. To wcale nie jest fajne. Sytuacja się poprawia, ale do poziomu OSX to zajmie co najmniej kilka lat.
A taki Final Cut korzysta z GPU garściami, ten dwa FirePro w MacPro nie są tam dla dekoracji.

Cytat:
Dlaczego tak szybko zrezygnowali z BluRay? Hehehehe
Następcą będą dyski holograficzne. Ciekawe co wtedy powie Apple?
Nic nie powie, bo już zaczyna dystrybucje filmów 4K przez iTunes. Nośnik to element zbędny w ich procesie biznesowym tak samo jak dla Google zbędny jest system operacyjny.
Wystarczy przeglądarkowy kastrat aka ChromeOS.
Pomysł jeszcze bardziej idiotyczny niż ten z BluRay. Przeglądarka zamiast systemu w laptopie? Really? Chromebook

@Demek
Naprawdę myślisz że to wina sprzętu? Profesjonaliści korzystają głównie z programów a nie z komputera. Programy teraz są takie same, tu i tu masz jakieś Adobe. Moc taka sama.
Ale cena nie całkiem ta sama.
Jaki jest wiec sens kupowania Apple? No właśnie niewielki i to jest największa bolączka Apple, starają się wyróżnić jak mogą, np poprzez takie mini stacje robocze czy OSX z autorskim softem pokroju Final Cut i Aperture.
W momencie gdy zaczną oferować tylko to co konkurencja ale drożej - przepadli. Ale i tak tracą rynek.

Moim zdaniem jednym z wyjść byłoby pójscie we włąsne desktopowe ARM i przenieść się całkiem na tą platformę. Dla nich zysk większy, bo wtedy nie płacą Intelowi i większa energooszczędność i np ... 32 rdzenie?.
A7 nie jest już tak daleko od intela ....
Pomysł ARM w dekstopie jest totalnie szalony ale jeżeli ktokolwiek może to zrobić to (na razie) chyba tylko oni...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.12.2013 o godz. 18:16
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post